Папа Бенедикт III

С Википедије, слободне енциклопедије
Папа Бенедикт III
Папа Бенедикт III
Лични подаци
Место рођењаРим, Папска држава
Датум смрти17. април 858.
Место смртиРим, Папска држава
Место укопаБазилика Светог Петра
Папа
Понтификат29. септембар 855—17. април 858.
ПретходникПапа Лав IV
НаследникПапа Никола I

Папа Бенедикт III (латински: Benedictus III; умро 17. априла 858. године) је био 104. папа од 29. септембра 855. године до своје смрти[1].

Биографија[уреди | уреди извор]

Мало тога је познато о Бенедиктовом животу пре понтификата. Отац му се звао Петар[1]. Рођен је у Риму, у Папској држави. Пре ступања на папску столицу био је кардинал манастира Сан Калисто[2]. На тој функцији налазио се до избора за папу 855. године након смрти папе Лава IV. Био је образован и побожан. Изабран је након одбијања Хадријана кога су изабрали и свештеници и народ. Светоримски цар Лотар I (или његов наследник Луј II) су за папу предложили Анастасија Библиотекара. Међутим, становништво Рима је за папу одабрало Бенедикта. Бенедикт је од Луја успео да добије признање папске титуле, али је, за узврат, са Анастасијем морао поступити благо. Повукао је одлуке о екскомуникацији и именовао је Анастасија за главног папског библиотекара[3].

Бенедикт је интервенисао у сукобу синова Лотара I, Лотара II, Карла од Провансе и Луја II италијанског. У односима са Цариградом био је чврст. Етелвулф од Весекса и његов син, будући краљ Алфред Велики, посетили су Рим током понтификата Бенедикта[4]. Умро је 17. априла 858. године. Наследио га је папа Никола I Велики.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company. 1913.
  2. ^ J. N. D. Kelly, "Benedict III" in The Oxford Dictionary of Popes, (2006).
  3. ^ Ottorino Bertolini, Benedetto III, in: "Enciclopedia dei Papi", Treccani, on line.
  4. ^ John N.D. Kelly, Gran Dizionario Illustrato dei Papi, Casale Monferrato (AL), Edizioni Piemme S.p.A. 1989. ISBN 978-88-384-1326-1. стр. 286.

Литература[уреди | уреди извор]

Папа
855-858