Папа Ландо

С Википедије, слободне енциклопедије
Папа Ландо
Папа Ландо
Лични подаци
Место рођењаСабина, Папска држава
Датум смртифебруар/март 914.
Место смртиРим, Папска држава
Место укопаБазилика Светог Петра
НародностИталијан
Папа
Понтификат913-914
ПретходникПапа Анастасије III
НаследникПапа Јован X

Папа Ландо (умро 914.) је био 121. папа римокатоличке цркве од 913. до 914. године. О његовом понтификату готово да нема никаквих података.

Биографија[уреди | уреди извор]

Папа Ландо је на папској столици наследио Анастасија III јула или новембра 913. године. На њој се налазио до своје смрти. Као и остале папе овог периода, није познат тачан датум устоличења ни папе Ланда. Период папске историје од 904. до 964. године познат је као Saeculum obscurum. Ландо је био претпоследњи папа који је носио име које није носио ни један његов претходник. Следећи такав је папа Фрања (од 2013). Ландо је и током понтификата носио име које је добио на рођењу. Према Liber pontificalis-у Ландо је рођен у Сабини. Његов отац звао се Таино. Из истог извора сазнајемо да је понтификат папе Ланда трајао свега четири месеца и двадесет два дана. Други препис Liber pontificalis-а из опатије Фарфа, кога је саставио Григорије од Катина у 12. веку, бележи да је Ландов понтификат трајао шест месеци и двадесет шест дана. Хроничар Флодоард пише да је Ландо на папској столици био шест месеци и десет дана. Последњи пут у изворима Ландо се помиње 5. фебруара 914. године у документу из Равене. Умро је између 5. фебруара и почетка априла када је устоличен Јован X. Током Ландовог понтификата Теофилакт X од Тускулума био је најмоћнија личност у Риму. Као и његов претходник Анастасије, и Ландо је био под његовим утицајем. Теофилакт је контролисао папске финансије, сенат и римску милицију. Током Ландовог понтификата Арабљани су из свог упоришта на реци Гариљано предузели пљачкашки поход на Сабину. Ландо је преживео овај напад.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Platina, Bartolomeo (1479), The Lives of the Popes from the Time of our Saviour Jesus Christ to the Accession of Gregory VII, I, London: Griffith Farran & Co.. стр. 245, retrieved 2013-04-25
  • Pietro Fedele, "Ricerche per la storia di Rome e del papato al. sec. X", Archivo della Reale Società Romana di Storia Patria, 33 (1910): 177–247.
  • Herbermann, Charles, ed. (1913). "Pope Lando". Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company.
  • The Conclave: August 25–26, 1978.
  • Umberto Longo, "Landone, papa", Dizionario Biografico degli Italiani 63 (2004)
  • Harald Zimmerman, "Lando", in Philippe Levillain, ed., The Papacy: An Encyclopedia, Vol. 2, Gaius–Proxies (New York: Routledge) (2002). стр. 896.
  • "Lando", The Oxford Dictionary of Popes, ed. J. N. D. Kelly, (Oxford University Press, 1988), 121.
  • Roger Collins, Keepers of the Keys of Heaven: A History of the Papacy, (Basic Books, 2009), 175.
Папа
913-914