Пређи на садржај

Папуанска харпија

С Википедије, слободне енциклопедије

Папуанска харпија
Harpyopsis novaeguineae
Научна класификација
Царство:
Тип:
Подтип:
Класа:
Ред:
Породица:
Потпородица:
Род:
Harpyopsis

Salvadori, 1875
Врста:
H. novaeguineae
Биномно име
Harpyopsis novaeguineae
Salvadori, 1875

Папуанска харпија или новогвинејска харпија (лат. Harpyopsis novaeguineae) је врста птице грабљивице из породице јастребова, једина је врста монотипичног рода Harpyopsis. Насељава острво Папуа (или Нова Гвинеја).

Једна је од три врсте орла из потпородице Harpiinae. Друге две, насељавају Јужну Америку и то су харпија и гвајанска харпија или ћубасти орао.

Опис[уреди | уреди извор]

Илустрација папуанске харпије

Папуанска харпија је велика птица која достиже дужину од 75–90 cm, распон крила од 157 cm и тежину од 1.600–2.400 g.[2] Боја перја је са горње стране тела смеђа, а са доње прљаво бела, на глави има ћубу, крила су широка и на њима су по три пруге, има дугачак обли реп, кљун је јак, а зенице велике. Ноге су дуге и јаке, а канџе оштре. Полови су сличног изгледа, с' тим што је женка нешто већа од мужјака.

Распрострањеност и станиште[уреди | уреди извор]

Папуанска харпија је ендемит нетакнутих тропских кишних шума острва Папуе (или Нове Гвинеје), где представља главног грабљивца, након изумирања локалних џиновских варана (Varanus) и могуће врста из рода торбарских лавова (Thylacoleo). Најбројнија је на планинама, гнезди се у шумама на високом дрвећу, али јавља се и на нижим надморским висинама до нивоа мора, у пределима где су шуме остале нетакнуте.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Највећи део њене исхране чине сисари торбари из породице Phalangeridae. Храни се и другим сисарима, као и птицама и змијама. Новогвинејски пси певачи (новогвинејски певајући пси) јој понекад краду плен, истовремено и они некад постају њен плен.[3]

Угроженост[уреди | уреди извор]

Због смањивања станишта, мале величине популације, лова због перја, које се користе у церемонијама, папуанска харпија на црвеној листи IUCN-а има статус рањиве врсте.[1] Налази се у Прилогу II „CITES” конвенције.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б BirdLife International (2016). Harpyopsis novaeguineae. The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2016: e.T22696007A93538251. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22696007A93538251.en. Приступљено 11. 7. 2019. 
  2. ^ del Hoyo, J. Elliott, A. and Sargatal, J.(1994) "Handbook of the Birds of the World." Volume 2:New World Vultures to Guineafowl. Lynx Edicions, Barcelona.
  3. ^ The New Guinea singing dog: Its status and scientific importance, Article in Australian Mammalogy 29(1) · January 2007 . doi:10.1071/AM07005.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ).

Спољашње везе[уреди | уреди извор]