Папуански народи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Подручја у којима живе Папуанци

Папуански народи или Папуанци је назив за скупину староседелаца острва Нова Гвинеја (као и суседних острва), а претежно говоре папуанским језицима. Они су одвојени етнички и лингвистички од аустронежана Меланезије и говорника аустронезијских језика који су живели на простору Нове Гвинеје пре око 3.000 година. Претежно живе у западном делу Нове Гвинеје. Већином су хришћани, са значајним постотком анимиста, муслимана и тотемиста. Њихово порекло није потпуно објашњено, али по својој физиономији спадају у негроидни расни тип (тачније аустралоидна подгрупа). У преводу на српски језик, термин „Папуа“ значи „коврџави“. Укупно их има око 4 милиона, од тога 2.693.000 у Индонезији, 6.000 у САД и 1.500 у Канади, те непознат али велики број Папуанаца живи у Папуа Новој Гвинеји. Верује се да су Папуанци потомци племена досељених са Малајског полуострва.

У негроидни расни тип, поред Папуанаца, спадају још и староседеоци Аустралије, који воде порекло из југоисточне Азије.[1][2]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ "Ongoing Adaptive Evolution of ASPM, a Brain Size Determinant in Homo sapiens", Science, 9 September 2005: Vol. 309. no. 5741, pp. 1720–1722.
  2. ^ 崎谷満『DNA・考古・言語の学際研究が示す新・日本列島史』(勉誠出版 2009年)Шаблон:Jp icon

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]