Параскева Римска

С Википедије, слободне енциклопедије
Параскева Римска
Лични подаци
Датум рођења117138.
Место рођењаРим (Италија), Римско царство
Датум смрти170.
Место смртиАтина (Грчка), Римско царство
Световни подаци
Поштује се управославна црква
Главно светилиштеИстанбул
Празник26. јул по јулијанском, 8. август по грегоријанском календару).
Обележјау рукама држи плочицу са уклесаним очима
Заштитникслепих

Преподобна мученица Параскева, у народу позната и као Ветрена Петка, Летња Петка или Параскева Римљанка била је ранохришћанска светитељка. Под именом Света Петка Трнова празнује се код Срба удружени култ две светице − Параскеве Римске и Свете Петке.

Живот[уреди | уреди извор]

Параскева је рођена у Риму, од родитеља хришћана. Када су јој родитељи умрли, све своје имање разделила је сиромашнима и замонашила се. Као монахиња проповедала је веру у Христа, не кријући се, иако је живела у време прогона хришћана. По оптужби римских Јевреја, изведена је пред цара Антонина, који је ласкањима покушао да је поколеба у вери. Потом су јој на главу ставили усијани шлем, али је према предању била чудесно спашена, те је напустила Рим. У још два града су је изводили пред судије и мучили, али се увек брзо опорављала. Најзад ју је извесни Тарасије убио мачем. Света Параскева Римска је пострадала у 2. веку.[1]

Обележава се 26. јула по јулијанском, односно 8. августа по грегоријанском календару.[2]

Света Петка Трнова[уреди | уреди извор]

У Србији Параскеву Римску често мешају са Преподобном мати Параскевом — Светом Петком, која се слави 27. октобра, иако је између живота двају светица скоро хиљаду година историје.[3] Светитељке се на иконама разликују по другачијим обележјима — Параскева Римска, заштитница слепих, у рукама држи плочицу са урезаним очима, док Света Петка у рукама носи крст и гранчицу мирте.

На празник Параскеве Римске кнегиња Милица је из Трнова у Љубостињу пренела мошти византијске светице, преподобне мати Параскеве − Свете Петке. Стога се у српској православној цркви истога дана обележавају и Параскева Римска, и пренос моштију српске Свете Петке, а тај празник назива се комбинованим именом Света Петка Трнова.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]