Парови (ријалити-шоу)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Парови
Logo Parovi.png
Парови
Жанрријалити-шоу
ФорматТВ емисија
АуторМиломир Марић
ВодитељАна Марковић
Јелена Хелц
Бојана Ристивојевић
Иван Иванов
Миомира Драгићевић
Предраг Дамњановић
Ивана Савић
Владана Савовић
Миломир Марић
Јелена Петковић
Јелена Секуловић
Јелена Димитријевић
Зоран Радојковић Пиле
Ава Карабатић
Катарина Корша
Јована Јеремић
Анђела Лакићевић
Богољуб Митић
Јована Јеловац Цавнић
Ружица Вељковић
Вук Ђуричић
Весна Вукелић Венди
Слађана Петрушић
Нина Прља
Урош Божић
Јелена Маћић
Зоран Пејић Пеја
Ера Ојданић
Земља Србија
ЛокацијаЗемун
Језиксрпски
Број сезона8
Време трајања24h на интернету и на телевизији
Емитовање
ЕмитерХепи ТВ
Хепи ријалити 1 (4—8. сезона)
Хепи ријалити 2 (4—8. сезона)
Премијерно
приказивање

24. децембар 2010. — још траје
Сродно
приказивање

Парови у Паровима
Званични веб-сајт
Профил на ИМДб-у

Парови српски је ријалити-шоу аутора Миломира Марића. Шоу се премијерно емитује од 24. децембра 2010. године и одмах је достигао огромну гледаност за Хепи ТВ.[1] Шоу такође садржи 24-часовни директан пренос, у ком би гледаоци могли видели вилу у било ком тренутку.

Шоу прати бројне такмичаре, познати као Парови, који су дуже време изоловани од спољног света у вили направљеној по мери. Сваке недеље један од такмичара буде елиминисан јавним гласањем, а последњи преостали такмичар осваја новчану награду.

Формат

Ентеријер виле у којој се одржавају Парови

Велика кућа налази се у београдском делу града, Земуну. Кућа садржи велику спаваћу собу са 24 кревета, велику опремљену кухињу, велику дневну собу, две туш кабине, два тоалета, тајну собу, три собе за изолацију, велики базен и велико двориште. Име куће у којој се такмичари налазе је „Вила парова”.

Током прве две сезоне ријалити се фокусирао на праве парове, али од треће сезоне концепт се мења због потешкоћа око налажења парова. Следећих неколико година, постојали су кастинзи и људи са дугим и интересантним животним причама изабрани су да учествују у ријалитију. Кућа у којој се учесници налазе садржи потпуно опремљену кухињу, двориште, спаваћу собу, купатило, као и велику дневну собу, велики базен и тајну собу. Главна награда варира и може достићи 250.000 евра, али и много мање, између 15.000 и 30.000 евра. Учесници су углавном из разних држава са Балкана.

По концепту ријалитија, сваког понедељка се бира „председник”, који одређује паровима свакодневне послове, од кувања до чишћења. Председника бирају учесници по свом личном нахођењу. Понедељком долазе гости за интересантним животним причама, које их препричавају паровима и гледаоцима. Уторком један или више парова иде на полиграф у ком продукција поставља питања паровима која су гледаоци највише тражили и парови одговарају на њих, док се приказује да ли је њихов одговор истинит или лажан. Средом, парови номинују једни друге, у зависности од продукције, један или више парова бива номиновано од стране учесника, док је публика раније током исте недеље гласала путем СМС порука за једног учесника ког би номиновала, док Мерлин такође има право да номинује парове. Четвртком парови имају журку на којој певају разни извођачи и музичке групе. Петком, у вилу парова долазе новинари који бирају више учесника који седају на „врућу столицу” док их новинари питају питања на која они одговарају. Суботом долазе родитељи парова, који изражавају своја мишљења о својој деци, али такође често долазе и други делови фамилије парова. Недељом један од учесника који је имао најмање СМС гласова народа бива елиминисан.

Током прве две сезоне, парови су морали да пролазе кроз разне двевне задатке, глуме, певања, цртања и слично. Поред тога, имали су разне свакодневне задатке од продукције које им преносе батлер и помоћник у вили. Онај ко је најбоље испунио задатак (свађа са партнером или пријатељем, завођење осталих Парова) ослобођен је номинације. Помоћ Паровима пружали су батлери, слушкиње, собарице и помоћници који су константно били са њима. Парови су пили и јели из златних посуда, а „газде виле”, могли су да смање или повећају главну награду, казне или награде парове, организују бал и слично.

У корак са паровима

У корак са Паровима српска је телевизијска емисија која представља огранак ријалити-шоуа Парови. Емитовала се од 31. јула до 12. септембар 2017. године на Хепи ТВ.[2] Водитељке емисије су Бојана Ристивојевић, Анђела Лакићевић и Јована Јеремић.

Након завршетка ријалити-шоуа Парови 5, обожаватељи истог ријалитија добијају прилику да прате своје фаворите изван виле у којој се налазе учесници. Поред учесника пете сезоне ријалитија, емисија прати и учеснике који су били током ранијих сезона.

Парови стижу у госте

Парови стижу у госте српска је телевизијска емисија која представља огранак ријалити-шоуа Парови. Емисија се емитује од 11. јануара 2020. године на Хепи ТВ.

Преглед сезона

Сезона Број учесника Победник Број дана Почетак Крај
1
30
Милош Вуковић
Зорица Дукић
121
24. децембар 2010.
24. април 2011.
2
26
Александра Матић
Стеван Радивојевић
105
24. децембар 2011.
7. април 2012.
3
35
Гастоз
112
8. март 2015.
28. јун 2015.
4
85
Ружица Вељковић
321
30. август 2015.
16. јул 2016.
5
37
Далила Драгојевић
189
25. децембар 2016.
2. јул 2017.
6
43
Гастоз
295
16. септембар 2017.
8. јул 2018.
7
74
Младен Вулетић
321
26. август 2018.
13. јул 2019.
8
TBA
TBA
300+
12. септембар 2019.
још траје

Контроверзе и критике

Од свог почетка емитовања, Парови су критиковани због узнемиравања, застрашивања, малтретирања, насиља у вили, непристојног говора, расизма, кршења интегритета и физичког и психичког напрезања у шоуу.

Ријалити је такође критикован због намештених номинација и елиминација, као и због допуштања појединим учесницима одлазак из виле и повратак у њу, што је по сопственим правилима ријалитија забрањено. Ријалити је критикован и због непрестаних сексуалних инсинуација током емитовања.

Након вишеструког приказивања експлицитиних сцена, вербалних и физичких сукоба, Хепи ТВ је од регулаторног тела за електронске медије више пута примила упозорења и опомене, као и забрану емитовања која је трајала један дан.

Учесник Жарко Стојановић је побегао из ријалитија тако што је офингером провалио врата. Касније, он је изјавио да је у више наврата молио да изађе из ријалитија. Међутим, сваки пут би био послан у изолацију, где није имао приступ тоалету или води.[3]

Током боравка у вили у петој сезони, Милутин Радосављевић је у пијаном стању силовао учесницу Мирелу Лапановић, што је она потврдила. Међутим, продукција се није оглашавала поводом тога.[4]

Учесница Анђелина Николић, која је тражила излазак из виле, попила средство за чишћење како би била избачена из ријалитија. Међутим, продукција ју је послала у изолацију, а она је изјавила да ју је запослени у обезбеђењу сексуално узнемиравао. Убрзо, она је изашла из ријалитија тако што се попела на кров виле.[5]

На порталима и друштвеним мрежама објављен је нецензурисани снимак за који се наводи да је у ријалитију у уживо програму пре поноћ гошћа емисије, Вида Кокић, орално задовољила учесника осме сезоне, Уроша Анђелића. Због овога, регулаторно тело за електронске медије пријавило је Хепи ТВ.[6]

Референце

Спољашње везе