Парови (серија)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Парови
220п
изглед шпице Парови
Оригинално име Coupling
Жанр комедија
Дужина 30мин.
Творац Стивен Мофат
Режија
Сценарио
Улоге Џек Девенпрт
Џина Белман
Сара Александер
Кејт Исит
Бен Мајлс
Ричард Којл
(сезоне 1–3)
Ричард Мајлан
(сезона 4)</small
Држава Велика Британија
ТВ станица BBC
Прво приказивање 12. мај 2000.
Последње приказивање 14. јун 2004.
Број епизода 28

Парови (енгл. Coupling) је британски ситком који се емитовао на BBC2 од маја 2000. до јуна 2004. Окосница радње су љубавне и сексуалне авантуре и догодовштина шесторо пријатеља (три мушкарца и три жене) који исте ствари и догађаје тумаче на различите начине.

Серија је донекле инспирисана односом између сценаристе Стивена Мофата и продуценткиње Сју Верту а чак су и два лика у серији названа по њима. Стивен и Сју су се упознали преко заједничког пријатеља, власника продукцијске куће за коју је Сју радила. Након тога су почели да раде заједно а убрзо су се и венчали. Стивен је решио да искористи развој њихове везе као основу за нови ситком, па су тако настали централни ликови серије, Стив и Сузан. Остали ликови су Стивови и Сузанини бивши момак и девојка и најбољи пријатељи, који осликавају екстремне односе од поверења до параноје у везама.

Сценарио[уреди]

Како Сју каже, Стивен је сценарио писао на тавану куће а када је завршио, она је отишла два спрата ниже да га прочита да је он не би чуо како се смеје. Продуценткиња каже да није имала много замерки и да је прва верзија била скоро спремна за снимање.[1]

Ликови[уреди]

У серији Парови скоро да нема епизодних улога. Углавном се радња врти око главних ликова. У серији су жене углавном самоуверене и отворених схватања, док су мушкарци поптуно бескорисни, збуњени и несигурни."[2] Међутим, Сали Харпер (коју игра Кејт Исит) је често несигурна по питању свог изгледа и нема среће са мушкарцима, а уз то се и плаши старења. Џејн Кристи (коју игра Џина Белман) која воли сексуалне авантуре и прилично је сигурна у свој изглед, је у ствари усамљена, а њену несигурност видимо када изведе свог новог дечка (за кога претпоставља да је невин)у кафић и плаши се да ће му се свидети Сузан. А опет Сузан Вокер (коју игра Сара Александер), која изгледа најприбраније од свих женских ликова, је несигурна због везе коју је Стив имао са Џејн.

Извори[уреди]

  1. "Coupling: From Script to Screen", credit: Andrew Kerr, BBC Worldwide Americas. Series 4 DVD
  2. BBC - Coupling - Jack Davenport, Приступљено 17. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]