Парохијски дом Гацко

С Википедије, слободне енциклопедије
Парохијски дом
Parohijski dom u Gacku.jpg
Опште информације
МестоГацко
ОпштинаГацко
Држава Босна и Херцеговина
Врста споменикацрква
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуРепублички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске

Парохијски дом у Гацку подигнут око 1903. г. као српско православна црквено школска зграда. Тада је то била приземна зграда и служила је као православна школа. Тридесетих година прошлог вијека дозидан је још један спрат, а након Другог св. рата је нацинализована.

Парохијски дом у порти цркве Силаска Св. Духа на Апостоле и градска капела[уреди | уреди извор]

Објекти су изграђени донацијом Општине Гацко у периоду од 2007. до 2009.г. по пројекту дип. арх. Ненада Поповића. Нови парохијски дом има салу са 200 мјеста за сједање и пратеће просторије. Градска капела служи за обављање опела. Ови објекти освећени су на Тројчиндан.[1]

Стара гробља[уреди | уреди извор]

На подручју гатачке и Автовачке парохије на многим мјестима постоје стари гробови и читава гробља са старим хришћанским споменицима – стећцима. По званичним податцима који су прикупљани педесетих година прошлог вијека, а објављени у књизи „Гацко кроз вијекове“ Новака Мандића 1985.г на подручју гатачке општине (парохије Гатачка и Автовачка) на 114 локалитета има око 2200 стећака (камених плоча, сандука, крстача), са 38 сачуваних натписа. Да су то православни споменици говори и то што су на многим мјестима некрополе смјештене уз средњовјековне богомоље као што је случај са Домркама,Југовићима, Рудом пољу, Придворици и другим или су заједно са садашњим православним гробљима као у Гацку, Грачаници, Кокорини, Фојници, Врби Платицама, Улињу.

Референце[уреди | уреди извор]