Партизанска болница Фрања

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Болница Фрања
Болница Фрања

Болница Фрања је била партизанска болница, која се за време народноослободилачког рата, налазила у брдима изнад села Новака у околини Церног у Словенији.

Болница је формирана новембра 1943. године када је 31. словеначка дивизија НОВЈ морала да евакуише своје рањенике. Место је изабрао доктор Виктор Волчјак, који је у подигао прву болничку бараку у коју су примљени први рањеници.

Водило се рачуна да непријатељ не открије болницу, тако да је постојала специјална екипа која је заметала и најситније трагове који су прављени приликом пребацивања рањеника ноћу до бараке. Операције, превијање рањеника, стерилисање и припрема инструмената, израда протеза за инвалиде и припремање хране, обављано је преко дана.

Након бројних офанзива појавио се већи број рањеника с којима је болница постала претесна. Како је места међу стенама било мало, болничко особље је, када би се знало да Немци нису у близини, минирало стене и одвајало комад по комад стене и стварало простор за нове бараке. Осигурање болнице били су бункери са митраљезима који су се налазили око ње, и специјалне земунице у које би се, у случају напада, евакуисали рањеници.

Болницу у којој је лечено готово хиљаду рањених партизана, непријатељ није пронашао до краја рата.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]