Партизанска болница на Петровој гори

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Партизанска болница на Петровој гори (називана и Централна партизанска болница на Петровој гори) је била партизанска болница која је постојала од септембра 1941. до маја 1945. године на планини Петровој гори, на Кордуну у Хрватској. За заслуге у спасавању и лечењу рањеника и болесника, током Народноослободилачког рата, председник СФРЈ Јосип Броз Тито је 1971. године болницу одликовао Орденом народног хероја.

Историјат[уреди]

Спомен-комплекс Петрова Гора[уреди]

Године 1961, поводом двадестогодишњице устанка и оснивања болнице, болница је у потпуности реконструисана у шумском пределу званом „Пишин гај“, а 1981. године на највишем врху Петрове горе - Великом Петровцу је посављен монументални споменик рад Војина Бакића, посвећен Народноослободилачкој борби и жртвама фашистичког терора на Кордуну. После операције „Олуја“ и заузимања Петрове горе, од стране хрватске војске, 1995. године, споменик је оштећен, а партизанска болница девастирана и опљачкана.

На спомен-плочи постављеној на улазак у болницу налази се натпис:

Земунице у Петровој гори, остају свједочанства одлучности и вјере у побједу. Потресни свједоци људског достојанства и револуционарног хуманизма. У овим земуницама скривани су рањени борци и болесници, док су фашистичко-нацистички злочинци и њихови помагачи харачили, палили и убијали све живо, нештедећи ни кости мртваца. Болесници који су умирали, покопани су уз живе. Мртви и живи борили су се заједно. У сваком људском срцу на свакој стопи земље, под земљом или у зраку гори неуништиви пламен народне револуције.

Види још[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]