Партизанска болница у Пријепољу

С Википедије, слободне енциклопедије
Партизанска болница у Пријепољу
Споменик пријепољској бици
Опште информације
МестоПријепоље
ОпштинаПријепоље
Држава Србија
Време настанка1941-1943/1954
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zavodkraljevo.rs

Рушевине партизанске болнице у Пријепољу, на левој обали Лима у подножју брда Кошевине, представљају успомену на тешку борбу која се овде водила 4. децембра 1943. године између Прве шумадијске и Друге пролетерске бригаде, с једне стране и немачких јединица које су надирале на слободну територију. Представљају непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.[1]

Само у току једног дана пало је или нестало у набујалом Лиму неколико стотина партизанских бораца, не дозволивши Немцима да пређу преко моста у правцу Пљеваља. То је највећи губитак и пораз који је претрпела партизанска војска на тако малом простору и у једној бици. Место је обележено монументалним спомеником (скулптуром) 1954. године и пратећим обележјима (спомен-плоче са текстом и барељефне бронзане плоче са сценама из рата).[2] У заједничкој спомен-костурници су сахрањени пали борци. Аутор споменика је Лојзе Долинар.

Рушевине партизанске болнице су конзервиране шездесетих година двадесетог века.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.