Партизански крст

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ПАРТИЗАНСКИ КРСТ
Krzyz-partyzancki Polska.jpg
Предна и задња страна Партизанског крста
Додељује Пољска НР Пољска и  Пољска
Ратни периодДруги светски рат
Статусне додељује се више
Установљен26. октобар 1945.
Прво одликовање8. мај 1999.
Задње одликовање1999.
Укупно одликованих≥ 55.000

Партизански крст (пољ. Krzyż Partyzancki) је био одликовање Народне Републике Пољске и Републике Пољске од 1945. до 1999. године.

Историја[уреди | уреди извор]

Партизански крст је био војно одликовање које је установила Влада Републике Пољске, на предлог министра одбране, 26. октобра 1945. године. Пре тога је Партизански крст установљен Уредбом пољског комитета народног ослобођења, 22. децембра 1944. године, као знак војне награде за припаднике покрета отпора.

Партизански крст се додељивао руководиоцима и борцима покрета отпора и герилских јединица, који су показали храброст у борби против нацистичког окупатора. Из политичких разлога, ово одликовање се веома ретко додељивало припадницима Домовинске амрије (Армија Крајова), а углавном припадницима Народне армије (Армија Ладова). Према Уредби о додели Партизанског крста, ово одликовање се могло доделити Пољацима, али и страним држављанима, активним члановима покрета отпора у Совјетском Савезу, Југославији и Француској.


Изглед[уреди | уреди извор]

Партизански крст је позлаћени крст димензија 38 x 38 mm. На предњој страни се у центру кртса налази орао и натпис — За Пољску, слободу и народ )пољ. ZA POLSKĘ, WOLNOŚĆ i LUD), док на задњој страни у центру крста стоји натпис — Партизани (пољ. PARTYZANTOM) и при врху 1939. и на дну 1945. Врпца Партизанског крста је тамно зелена, ширине 35 mm са црним тракама 7 mm ширине, у близини обе ивице.

Одликовани[уреди | уреди извор]

Неки од одликованих Партизанским крстом су:

Југословенски држављани[уреди | уреди извор]

Неки од југословенских држављана одликованих Партизанским крстом: