Партија за демократско деловање

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Партија за демократско деловање
Partia për vertim demokratik
Partija za Demokratsko Delovanje.jpg
Скраћеница ПДД
PVD
Председник Риза Халими
Основана 19. август 1990.
Седиште Рамиза Садику број 3, Прешево
 Србија
Идеологија Албански национализам,
Регионализам,
Права мањина,
Конзервативизам,
Европеизам.
Народна скупштина
1 / 250
Веб-сајт
http://www.pvd-pbm.org/

Партија за демократско деловање ПДД (албански: Partia për vertim demokratik, PVD) албанска је регистрована мањинска парламентарна политичка партија, у Србији. Њен садашњи председник је дугогодишњи народни посланик у Скупштини Републике Србије, Риза Халими.

Програм[уреди]

Партија за демократско деловање је Албанска националистичка политичка партија која заступа Албанске националне и државне интересе у парламенту Србије. Политичка партија се залаже за очување албанског националног и културног идентитета у Републици Србији и заступа политичке интересе Републике Албаније у Републици Србији.

Избори[уреди]

На последњим вандредним парлементарним изборима 2014. године у Републици Србији, политичка партија освојила је два посланичка мандата у парламенту Србије.

На парламентарним изборима 2016. уместо Ризе Халимија за носиоца листе је изабрана Ардита Синани, дипломирани економиста-менаџмента и информатике рођена у Прешеву 1980. године. Она је председница ПДД-а у Прешеву. Први на листи је Фатмир Хасани из Бујановца.[1] Према првим резултатима, партија је на парламентарним изборима 2016. године освојила 1 посланички мандат.[2]

Референце[уреди]

  1. ^ „PDD, jedina manjinska partija Albanaca na izborima” (на језику: (на језику: српски)). Б92. 2016. Приступљено 19. 4. 2016. 
  2. ^ „Evo parlamenta 2016: Veća gužva, manja većina” (на језику: (на језику: српски)). Б92. 2016. Приступљено 25. 4. 2016. 

Спољашње везе[уреди]