Пасо добле

С Википедије, слободне енциклопедије
Пасо Добле плес

Пасо добле је живахан театралан шпански плес, развијен у Француској. Пасо добле у буквалном преводу значи „двокорак“, па се увек плеше у дуплом такту. Мелодика му је једноставна, ритам наглашен, жив темпо и свечани корак при којем се удара петом о пету.[1] Плес је заснован на концепту борбе са биковима. Користе се сцене из борби са биковима, као и музика која се пушта током борби за време матадоровог уласка у арену (пасео) или током пролазака непосредно пре убиства. Мушкарац игра матадора, а жена је понекад његов плашт, а понекад и сам бик.

О пасо добле плесу[уреди | уреди извор]

Ово је плес где мушкарац стварно има своју представу. Он плеше поносно, усправних леђа, забачених рамена, и уздигнуте главе. Његови кораци су оштри, прогресивни и изводе се по принципу пета-стопало, у облику марша. Оквир је шири, држање је чвршће, и за разлику од већине латино плесова има веома мало или нимало покрета куковима.

Жена игра мање значајну улогу – углавном симболизује његов плашт. Она се креће лепршаво по подијуму заједно са мушкарцем, око замишљеног бика, а њихови покрети су прожети елементима Фламенка и подсећају на борбу у арени. Плес кулминира када човек убија бика – у питању је један од најдраматичнијих плесова.

Пасо Добле је веома кореографски плес, који се углавном плеше на такмичењима, пре него као друштвени плес. Музика је настала од Еспана Цани (шпанског циганског плеса), који има паузе на тачно одређеним местима током песме. Пасо Добле се учи тек након одређеног времена када се савладају једноставнији плесови.

Своју данашњу форму је добио у Француској, а међу такмичарске плесове је уврштен 1959. године.

Музика: величанствена, енергична, оштра, полетна, јасно структурирана. Састоји се од марширајућег уводног дела који подсећа на фламенко ритам, и два главна дела-фразе, са тачно означеним врхунцима, којој се кореографија прилагођава. Најчешће пуштан пасо добле је „Еспања Кањи“. Такт: 2/4. Темпо: 60-62 бпм.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Kovačević, Krešimir, ур. (1977). „Passo doble”. MUZIČKA enciklopedija. 3, Or-Ž (2 изд.). стр. 47. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]