Патријарх александријски Петар III

С Википедије, слободне енциклопедије
Петар III Александријски
Лични подаци
Датум рођења5. век
Место рођењаЕгипат, Египат
Датум смрти11. новембар 489.
Место смртиАлександрија, Египат
НародностЕгипћанин
Папа
Понтификат47711. новембар 489.
ПретходникПатријарх Тимотеј III Александријски
НаследникПатријарх Тимотеј III Александријски

Патријарх Петар III Александријски познат и као Петар Монгос (од грчког μογγός / монгос, „замуцкивач“) био је патријарх Коптске оријентално-православне цркве у Александрији.

Биографија[уреди | уреди извор]

Након Четвртог васељенског сабора, Петар Монгос је био ватрени присталица монофизитизма и свргнутог патријарха Диоскора Александријског. Био је саборац монофизитског ђакона Тимотиеја Аелура, а након убиства халкидонског патријарха Протерија Александријског 457. године, када је Тимотеј приграбио патријаршијски трон, Петар Монгос је заједно са њим учествовао у прогону халкидонаца.

Тимотеј је 460. године био протеран, а потом враћен 475. године и преминуо је 477.. године, а његови следбеници су тада изабрали су Петра Монгоса за новог монофизитског патријарха у Александрији. Међутим, византијски цар Зенон је на патријаршијски трон вратио халкидонца Тимотеја III, након чега је Петар Монгос био осуђен смрт, али се спасао бекством.

Скривао се све до 482. године. У претходној години, Јован I је наследио Тимотеја III као патријарх. Међутим, пошто је Јован одбио да потпише хенотикон цара Зенона, цар га је избацио и признао Петра Монгоса као легитимног патријарха под условом да потпише хенотикон. Петар Монгос је тада постао главна личност међу монофизитима. Одржао је синод ради осуде Халкидонског сабора и оскрнавио је гробове два халкидонска претходника Протерија и Тимотеја III.

Дела[уреди | уреди извор]

Верује се да је написао много књига, од којих, међутим ништа није остало. Лажна преписка између њега и Акакиуса (на коптском) је доказана да је превара од стране Амелинеа у делу „Memoires publiés par les membres de la mission archéologique française au Caire“, IV (Париз, 1888), 196–228.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • „Petros III, Mongos (482–490)”. Службени вебсајт Грчке православне патријаршије Александрије и све Африке. Приступљено 10. 31. 2015.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)
  •  Herbermann, Charles, ур. (1913). „Peter Mongus”. Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company.