Патријаршијска катедрала (Пицунда)

С Википедије, слободне енциклопедије
Патријаршијска катедрала у Пицунди
Катедрала светог апостола Андреја
Основни подаци
Типправославни манастир
ЈурисдикцијаАбхазијска православна црква (дефакто)
Грузијска православна црква (дејуре)
Оснивање10. век
ОснивачБаграт III од Грузије
ПосвећенАндрији Првозваном
Локација
МестоПицунда
Држава Абхазија (дефакто)
 Грузија (дејуре)
Координате43° 10′ 00″ N 40° 20′ 00″ E / 43.16667° С; 40.33333° И / 43.16667; 40.33333
Патријаршијска катедрала у Пицунди на карти Грузије
Патријаршијска катедрала у Пицунди
Патријаршијска катедрала у Пицунди
Патријаршијска катедрала у Пицунди на карти Грузије

Катедрала светог апостола Андреја, такође позната као Патријаршијска катедрала (груз. ბიჭვინთის ტაძარი) је грузијска православна катедрала која се налази у Пицунди, у дистрикту Гагра у дефакто независној Абхазији, међународно признатом делу Грузије. Катедралу тренутно као своје седиште користи Абхазијска православна црква, иако је то коришћење оспорено од стране Грузије и сматра се нерегуларним од стране православне заједнице.

Катедралу у Пицунди је изградио у 10. веку краљ Баграт III од Грузије. Била је седиште Грузијске православне цркве до краја 16. века када је Абхазија пала под османску власт. Према француском путописцу из 17. века Жану Шардену, католику, који није дуго живео у Пицунди, једном годишње је катедралу посећивала свита епископа и принчева ради освећења мира.[1] Катедрала је реконструисана 1869. године када је Абхазија постала део Руске Империје.[1]

Основа катедрале је правоугаоник проширен полукружним апсидама. Позната је по импресивној величини, висока је 29 м (укључујући куполу), дугачка 37 м и широка 25 м, зидови су дебљине до 1.5 м. Грађевина се ослања на тешке плоче сивог пешчара; зидови се састоје од наизменичних редова камена и цигaлa, што представља типичну технику византијске архитектуре. Катедрала садржи трагове фресaкa из 13-ог и 16. века. Грузински рукопис Четири јеванђеља из 12. века пронађен је у катедрали 1830. године, данас се чува у Националном центру за рукописе у Тбилисију.

Галерија[уреди | уреди извор]

Тренутно стање[уреди | уреди извор]

Територија Абхазије је тренутно под управом Русије, због чега је онемогућено грузијској цркви да утврди детаљно стање и предузима одговарајуће радове. Главној цркви је потребно заменити кров. Физичко стање конструкције унутар комплекса је у лошем стању. Катедрала у Пицунди је добила статус споменика од националног значаја.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Акты собранные Кавказскою Археографическою Комиссиею (Acts of Caucasian Archeographic Commission), v. 5, pp. 1069–1070, cited by Экзеков, Мусса (2012). По обе стороны Большого Кавказа. Сборник документов (1-я половина XIX века). Том II. Питер. стр. 574—575. ISBN 9785459008906.