Пређи на садржај

Пач (рачунарство)

С Википедије, слободне енциклопедије

Пач (енгл. Patch) је скуп промјена у рачунарском програму или пратећим подацима који су осмишљени ради ажурирања, поправљања или побољшања.[1] Ово укључује исправљање недостатака који се тичу сигурности и других грешака, при чему се такви пачеви обично називају bug fixes или исправке грешака,[2] као и побољшање функционалности, употребљивости или перформанси .

Пачеви се могу инсталирати под програмираном контролом или од стране програмера користећи алат за уређивање или програм за уклањање грешака. Могу се примјенити на програмске датотеке на уређају за чување података или у меморији рачунара. Пачеви могу бити трајни или привремени.

Пач омогућава модификацију компајлираних и објектних програма машинског језика када изворни код није доступан. Ово захтијева темељно разумијевање унутрашњег рада објектног кода од стране особе која ствара пач, што је тешко без помног проучавања изворног кода. Неко ко није упознат са пачованим програмом може инсталирати пач помоћу услужног програма за пач креираног од стране администратора. Чак и када је изворни код доступан, пачовање омогућава инсталацију малих промјена у објектном програму без потребе за прекомпоновањем или поновним састављањем. За мање измјене софтвера, често је лакше и економичније дистрибуирати пачеве корисницима, а не дистрибуирати нови прекомпоновани или поновно састављени програм.

Иако су намијењени за отклањање проблема, лоше дизајнирани пачеви понекад могу увести нове проблеме. У неким посебним случајевима, ажурирања могу свјесно покварити функционалност или онемогућити уређај, на примјер, уклањањем компоненти за које провајдер ажурирања више није лиценциран.

Управљање пачевима је дио управљања животним циклусом и представља процес коришћења стратегије и плана које пачеве треба примјенити на које системе у одређено вријеме.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Microsoft issues biggest software patch on record”. Reuters. 14. 10. 2009. Архивирано из оригинала 16. 10. 2009. г. Приступљено 14. 10. 2009. 
  2. ^ „What is a Bug Fix? – Definition from Techopedia”. techopedia.com. Приступљено 29. 7. 2015. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]