Педерастија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Сцена педерастије на старогрчком порцелану, Музеј Ашмола, Оксфорд

Педерастија (грч. παις,παιδοςгрч. ἐραστήςје) је назив за интимни однос између одрасле особе и адолесцента дечака који нису у сродности. Реч потиче из грчког језика и значи љубав према дечацима, а настала је од грч. παῖς (паис) „дете, дечак“ и грч. ἐραστής (erastēs) „љубавник“.[1]

Током историје, педерастија је постојала као у оквиру многих култура. Статус педерастије промењен је током историје, од позитивног у позној старогрчкој култури, до крајње негативног у новој јудео-хришћанској култури, и данас се сматра сексуалним злочином. У европској историји, најпознатија манифестација педерастије јесте она из грчке културе, која је у 6. веку п. н. е. доживела свој врхунац. Грчка педерастија била је предмет више филозофских дебата.

Данас је законски статус педерастије у многим земљама одређен тиме да ли је дечак у добу које је по закону те земље доб кад особа може самостално да одлучује. Ако дечак није у тој доби, онда се педерастија сматра противзаконитом и третира се као сексуално злостављање деце.

Извори[уреди]

  1. ^ И. Клајн, М. Шипка, Велики речник страних речи и израза, стр. 909

Спољашње везе[уреди]