Пензијски резервни фонд Републике Српске

С Википедије, слободне енциклопедије
Делатноступрављање инвестиционим фондовима
Основано31. мај 2010.
Бања Лука, Република Српска
СедиштеБања Лука, Република Српска
Руководиоци
Милош Грујић
Број запослених
11
Веб-сајтpref.rs.ba

Пензијски резервни фонд Републике Српске (ПРЕФ РС) фонд је који обезбјеђује дугорочну финансијску одрживост обавезног пензијског осигурања у Републици Српској.

Сједиште Пензијског резервног фонда је у Бањој Луци.

Дјелокруг[уреди | уреди извор]

Усвајањем Закона о Пензијском резервном фонду Републике Српске (2008) сва имовина Фонда ПИО Републике Српске стечена у складу са прописима о приватизацији државног капитала у предузећима и средства стечена управљањем том имовином унесени су као оснивачки улог Фонда ПИО у Пензијски резервни фонд.

Пензијски резервни фонд је затворени инвестициони фонд и основан је у облику акционарског друштва. Он не смије стицати сопствене акције, већ управља већ постојећим акцијама портфеља Фонда ПИО.

Друштво за управљање[уреди | уреди извор]

Резервним фондом управља Друштво за управљање које оснива Фонд ПИО. Друштво је правно лице које се оснива у облику акционарског друштва. Његово сједиште је у Бањој Луци.

Друштво за управљање управља Резервним фондом искључиво у интересу Резервног фонда. Друштво остварује право гласа по основу акција из портфеља Резервног фонда. За свој рад Друштво одговара Скупштини Резервног фонда.

Органи Друштва за управљање су Надзорни одбор и управа.

Надзорни одбор има пет чланова које именује Влада Републике Српске и то једног члана на предлог Савеза синдиката Републике Српске и четири члана на основу јавног конкурса. Мандат чланова Надзорног одбора траје четири године са могућношћу поновног избора.

Друштвом за управљање руководи управа коју чине директор и извршни директори. Управу, на основу јавног конкурса, именује Надзорни одбор Друштва за управљање на период од пет година, са могућношћу поновног избора.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]