Пенинске планине

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 54° 42′ 09″ СГШ, -2° -29′ -10″ ИГД

Пенинске планине
Pennines
Типичан Пенински пејсаж
Типичан Пенински пејсаж
Надморска висина 893 м Крос Фел
Дужина 300 км
Државе Застава Енглеске Енглеска
Области северна и средња Енглеска
Група старе громадне планине
Старост карбон
Пенинске планине на мапи Уједињеног Краљевства
Пенинске планине

Пенинске планине или само Пенини (енг. Pennines) представљају низак и заравњен планински ланац који се протеже меридијански кроз северну и централну Енглеску у дужини од 300 км. Протежу се од реке Тај на северу до реке Трент на југу.

Карактеришу их благе падине и заравњени врхови. Изграђене су од палеозојских стена карбонске старости и постепено се спуштају ка западу и истоку. Највиши врх је Крос Фел на 893 метра надморске висине.

Ободне делове Пенина карактеришу широке долине у којима је акумулиран флувио-глацијални материјал, док су падине препуне уских долина насталих радом плеистоцених ледника.

До индустријске револуције у 18. веку ово је био изразито сиромашан пољопривредни крај обрастао густим шумама. Економски преображај овај крај је доживео открићем великих количина каменог угља карбонске старости у подножју и чиме је постао један од најиндустријализованијих крајева Енглеске (па и Европе).

На источним падинама Пенина је град Њукасл и грофовија Јоркшир, на западним падинама је Ланкашир, а јужно је регија Мидланд.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]