Перлит (супстрат)

С Википедије, слободне енциклопедије
Полузреле резнице пободене у супстрат од перлита.
Вреће са перлитом.

Перлит је природни вулкански материјал, алумосиликат. У производњи садног материјала употребљава се као замена за песак тако што се претходно жари на 1000оC што му даје зрнасту структуру идеалну за ожиљавање резница.

Особине[уреди | уреди извор]

Светлосиве је боје са димензијама зрна од 3 до 8 mm; лак је, стерилан, без пуферних особина и размене катиона уз истовремену одличну аерацију и дренажу (честице садрже ваздух у 98% запремине). Већи део тог ваздуха је затворен и неприступачан резницама; pH је од 6-7,5.

Начин коришћења[уреди | уреди извор]

Перлит може да се користи самостално, али је за ожиљавање дрвенастих врста боља мешавина са тресетом. Тресет повећава капацитет за воду и даје резницама бољу стабилност. Перлит је повољно окружење за чување луковица, кртола и ризома. Олакшава одржавање травњака; уношење експандираног перлита у земљиште пре сетве смањује појаву забаривања и исушивања травњака као и сабијања земљишта.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Грбић, М. (2004): Производња садног материјала - Вегетативно размножавање украсног дрвећа и жбуња. Универзитет у Београду. Београд ISBN 86-7602-009-4