Персеј

С Википедије, слободне енциклопедије
Персеј са главом Медузе, рад Антонија Канове, завршен 1801.

Персеј (грч. Περσεύς, Περσέως, Περσέας) лик је из грчке митологије[1]. Био је син Зевса и Данаје.[2]

Акрисије, Персејев деда, имао је само једног потомка, ћерку Данају. Отишао је у пророчиште у Делфију да му пророчица каже хоће ли имати синова. Рекла му је да неће, али да ће прво дете његове ћерке бити мушко и да ће га он, његов унук, убити.

Он је одлучио да Данају утамничи и склони од просаца како се не би удала и добила прореченог сина. Зевс је, у облику златне кише, допрео до Данајине тамнице и зачели су сина Персеја. Акрисије се бојао да убије Зевсовог сина па је Данају и свог унука прогнао из своје краљевине.

Персеј, полубог по очевој страни, израстао је у лепог и снажног младића. Уз помоћ свога оца, чаробних сандала, шлема и штита одсекао је главу Медузи Горгони, најопаснијој од три Горгоне која је имала моћ да сваког ко је погледа, окамени а од чије је крви накнадно настао Пегаз.

У Етиопији је ослободио Андромеду коју је богиња Атина била привезала за стену и препустила на милост и немилост морском чудовишту. Персеј се заљубио у Андромеду и узео је за жену.

Пророчанство да ће краља Акрисија убити сопствени унук се испунило. Персеј се вратио у родну краљевину из које је дуго био изгнан по наређењу свог деде у тренутку када се одржавало такмичење у бацању диска. Одлучио је да и сам учествује у такмичењу и бацио је диск тако снажно да је случајно усмртио управо Акрисија и не знајући да је то био његов деда.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Грчка митологија Касалис, Ана ; Вулф, Тони. Београд: Акиа М. Принц. 2008. ISBN 978-86-84375-87-4. Приступљено 3. 2. 2020. 
  2. ^ „Persej – mitologija”. opsteobrazovanje.in.rs. Приступљено 16. 1. 2020.