Пертинакс

Из Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили материјал, погледајте чланак пертинакс (материјал).
Пертинакс
Bust of the consul Gaius Fulvius Plautianus at Museo Pio-Clementino.jpg
Пертинаксова биста
Пуно име Публије Хелвије Пертинакс
Датум рођења 1. август 126.
Место рођења Алба
Римско царство
Датум смрти 28. март 193.
Место смрти Рим
Римско царство
Отац Публије Хелвије Сукцес
Супружник Флавија Тицијана
Римски цар
Период 31. децембар 19228. март 193.
Претходник Комод
Наследник Дидије Јулијан

Публије Хелвије Пертинакс (рођен 1. августа 126. године, убијен 28. марта, 193. године) проглашен је за римског цара одмах после убисвта Комода, 31. децембра 192. године.

О Пертинаксовој каријери пре него што је постао цар, говори његова биографија у спису Historia Augusta, као и низ натписа на камену. Рођен је у италијанском граду Алби. Био је син ослобођеника Хелвија Сукцеса. Пертинакс је у почетку подучавао граматику, али је убрзо започео војну каријеру. Био је војни трибун у Шестој Победничкој Легији у Британији, а касније је био на дунавском лимесу и као прокуратор у Дакији. Први пут је постао суфектни конзул 175. године, а затим је десетак година био управник провинција Горње и Доње Мезије, Дакије, Сирије и Британије.

Од почетка претпоследње деценије другог века, Пертинакс је учествовао у раду Сената, али му је преторијански префект Переније забранио да учествује у јавном животу. После три године, послат је у Британију да спречи побуну војске. Дошло је до сукоба и на крају је Пертинакс оштро казнио побуњенике. 187. године напустио је Британију, са репутацијом строгог заповедника.

Био је проконзул у провинцији Африци 188. и 189. године. Други конзулат је служио заједно са царем. Касније је постао преторијански префект када је Комод био убијен у свом домаћинству.

Петринаксова кратка владавина (мање од три месеца) није била стабилна. Од почетка је имао невоља са преторијанском гардом. Да би испунио њихова очекивања у плаћању, Пертинакс је морао да распрода Комодову имовину. Пертинакс је успео да преживи једну заверу, али су га преторијанци убрзо убили, 28. марта 193. године. Сенатор Дидије Јулијан проглашен је за цара, што је изазвало кратак грађански рат.

Када је Септимије Север победио у том грађанском рату, он је одмах признао Пертинакса као легитимног цара, наредио да се убију војници који су сковали заверу против цара.

Спољашње везе[уреди]Претходник:
Комод
Римски цар Наследник:
Дидије Јулијан
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}