Перфорација

С Википедије, слободне енциклопедије
Канцеларијаки апарат за перфорацију папира

Перфорација[1] је израз који се углавном користи у медицинској пракси и машинству. Израз перфорација потиче од новолатинске речи perforatio и значи бушење.[2]Према дефиницији перфорација; у медицини означава проваљивање шупљих органа или вена услед обољења а у машинству посебним машинама проваљивање коже, платна, посуда, металних лимова, папира и сл.

Неки облици перфорације у медицини[уреди | уреди извор]

Перфорација бубне опне као последица запаљења средњег ува

На пример, изразом префорација у медицини се означава пробијање желуца услед велико оштећења његовог зида улцерозном променом - чир у желуцу,

Код слепог црева уколико се упала не лечи може доћи до перфорације (пуцања) слепог црева па се гнојни садржаји даље шире по трбуху и довоси до упале трбушне марамице.

У оториноларингологији једна од честих перфорација је пробијање бубне опне након акутне или хроничне упале средњег ува или катара Еустахијеве тубе. Оториноларингологија познаје и појам перфорација септума, односно перфорацију носне преграде изазвану дефектом носне хрскавице.[3]

Разлика између перфорације и руптуре у медицини[уреди | уреди извор]

Израз „парфорација” у медицини (пример Перфорација носне преграде) не треба мешати са изразом „руптура”, јер перфорација означава пробијање ткива шупљих органа услед његове ресорпције болешћу, а руптура пробијање ткива шупљих органа изазвана дејством механичке силе - трауме.

Једино се у хирургији појам перфорација чешће употребљава употребљава него израза руптура, након вештачког (трауматског) артефакта или отварања шупљина у телу, током хируршког захвата.

Неки облици перфорације у машинству[уреди | уреди извор]

Један од облика перфорације у машинству

У машинству израз „перфорациона машина” означава апарат за зупчање (прављење рупица, бушење) хартије[4], или поштанских маркица. Филателисти знају да је зупчање или перфорација ситно пробадање у одређеној величини и распореду на поштанским маркама. Тако се поштанске марке са лакоћом одвајају и цепају једна од друге а при том се не оштећују при даљем руковању.

„Зумбалица” или „зумба” такође је један од машинских апарата за перфорацију који се користи у ташнарству, опанчарству, индустрији обуће и текстила за украшавање или прављење отвора на предметима од коже, скаја или платна.

У филмској индустрији перфорација се користи за пробијање филмске траке, по њеном ободу како би се иста могла користити за мотање у фотопаратима, камерама и кинопројекторима.

Неки облици пеимене перфорације у информатици[уреди | уреди извор]

У информатци перфорација се користила за машинско очитавање бушених картица.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Сајт "Шта значи". 
  2. ^ Medicinski leksikon Perforacija Архивирано на сајту Wayback Machine (24. децембар 2016)
  3. ^ Стетоскоп. инфо: „Перфорација носне преграде“ Архивирано на сајту Wayback Machine (23. децембар 2016).
  4. ^ „Сајт "Лангери". Архивирано из оригинала 30. 12. 2020. г. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Медији везани за чланак Перфорација на Викимедијиној остави