Першунски масакр

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Першунски масакр је назив за масакр или геноцид војске Доминиканске Републике над Хаићанима. Одиграо се у октобру 1937. године, за време владавине диктатора Трухиља.

Због пренасељености Хаитија и сиромаштва, становници ове државе (црнци) су прелазили границу и насељавали погранична подручја Доминиканске Републике, где су их сматрали крадљивцима усева и стоке. Рафаел Леонидас Трухиљо, вишедеценијски доминикански председник и диктатор познат по расизму, обећао је да ће решити ово питање. Својим војницима је дао инструкције да сваком црнцу уз границу покажу листове першуна и питају: „Шта је ово?“ На шпанском језику је назив за першун „перехил“ (perejil). Пошто Хаићани причају француски, нису могли да изговоре нормално вибрантно, већ ресично „р“. По томе се одмах знало да су Хаићани, а не локални црнци. Убијани су ватреним оружјем и мачетама између 2. и 8. октобра. Процењује се да их је побијено око 20.000 хиљада.[1]

Трухиљо је одбацивао одговорност и тврдио да су за то починили локални цивили. Амерички и Хаићански председник (Френклин Делано Рузвелт и Стенио Винсент) тражили су одштету, која је делимично исплаћена, али главнину овог новца је уместо породица жртава, узела корумпирана власт у Хаитију.

Референце[уреди]

  1. ^ pg 78 - Robert Pack (Editor), Jay Parini (Editor). Introspections (when изд.). PUB. стр. 2222. B0006P7UY8. 
    On October 2, 1937, Trujillo had ordered 20,000 Haitian cane workers executed because they could not roll the "R" in perejil the Spanish word for parsley.

Литература[уреди]