Петар Куртене

Из Википедије, слободне енциклопедије
Петар Куртене
Petrus2.jpg
Петар Куртене
Датум рођења
Место рођења
Датум смрти 1219.

Петар Куртене или Куртнејски (франц. Pierre de Courtenay; ? — 1219) био је латински цар од 1216. до 1217. Био је син Петра I Куртене, сина француског краља Луја VI, и Елизабете Куртене, кћерке Реноа Куртене и Хависе ду Доњон.

Крсташ[уреди]

Петар је учествовао у Трећем крсташком рату (1189—1193) заједно са својим братом Робертом Куртене, борећи се на страни француског краља Филипа II Августа. Потом је са Робертом отишао у рат против Катара 1209. године, одакле се после опсаде Лаваура вратио 1211. године. Године 1214. учествовао је у бици код Бувена.

Латински цар[уреди]

Петар I Куртене се оженио Јоландом Фландријском сестром латинских царева Балдуина I и Хенрика. Иза Хенрикове смрти 11. јуна 1216. на Балканском полуострву настају крупне промене јер је Хенрика заменио Петар. После свог крунисања од стране папе Хонорија III у Риму, по жељи млетачког дужда Петра Зијанија, Петар Куртене је опсео Драч. После пораза, наставио је ка Цариграду у ком се водио грађански рат, а град је без финансијске помоћи са запада ослабео. Епирски владар Теодор Анђео Дука Комнин у савезу са Никејцима заробио је Куртенеа код Шкумбве. Две године је био у заробљеништву, где је и умро. У богатом Цариграду су се наставиле сплетке међу збуњеним народом. Његову погибију су искористили и Срби и Бугари.


Претходник:
Хенрик Фландријски
Латински цар
(1216—1217)

Наследник:
Јоланда Фландријска