Петар Милошевић (археолог)

С Википедије, слободне енциклопедије
Петар Милошевић
Биста Петра Милошевића у градском парку у Сремској Митровици
Лични подаци
Датум рођења1930
Место рођењаСремска Митровица, Краљевина Југославија
Датум смртијун 2002.
Место смртиСремска Митровица, СР Југославија

Петар Милошевић (19302002) српски је археолог, који је живео у Сремској Митровици.

Биографија[уреди | уреди извор]

Завршио је класичну археологију на Филозофском факултету у Београду, где је и докторирао 1978. године са тезом о сирмијумским некрополама, а потом стекао и звање научног сарадника Археолошког института САНУ.

У свом научном раду највише се испољио проучавајући археологију и историју античког Сирмијума и римску културу у Срему, али и на широј територији Србије и Југославије.

Написао је преко 70 студија и научних прилога, који су објављени у стручним југословенским и иностраним часописима, око 140 популарних радова, књига и публикација, као и више од 700 запажених новинских чланака и фељтона.

Аутор је, такође, неколико сценарија за документарне филмове. Добитник је више југословенских признања за свој научни рад и популаризацију античке културе на нашем простору.

Од стране научника и стручњака назван је „оцем историје Срема“. Увршћен је у књигу 1000 најзнаменитијих научника 20. века од стране америчког библиографског завода.

Преминуо је јуна месеца 2002. у свом родном граду, којем је посветио цео свој живот и радни век. У смрт је отишао онако како је живео и стварао. Тихо и усамљенички.

У централном градском парку у Сремској Митровици постављена је биста са његовим ликом.