Петар (први надбискуп барски)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Петар
Датум рођења1064.
Датум смрти20. јун 1094.(1094-06-20) (29/30 год.)

Петар (106420. јун 1094, Бар) је био први од барских надбискупа. Устоличен је 1089. године. Његово се име нашло и у повељи дукљанског краља Бодина локрумским бенидиктинцима, гдје је написано „in praesentia domini Petri archiepiscopi“ (у присуству надбискупа Петра). Био је посредник у спору између краља Бодина и његових рођака.

Разлог оснивања Барске надбискупије[уреди]

По писању загребачких новина Обзор, што су пренеле цетињске новине Цетињски вјесник, Барска надбискупија је основана са циљем укидања глагољице (Барска надбискупија била је у старо доба основана да истријеби и на југоистоку глагољицу...), како је раније већ укидана на Сплитским саборима. [1]

Папино писмо првом барском надбиксупу Петру[уреди]

Папа Александар II, године 1067. барском надбиксупу Петру пише: "За самостане колико латинске, толико грчке или славенске брини се, јер знај да је све то једна црква, и да си постављен бискупском влашћу над свим црквами." [2].

Епитаф првом барском надбискупу[уреди]

Епитаф, у леонинском стиху, који је био на десној фасади катедрале Св. Ђорђа, могуће је да се односи на овог првог надбискупа, који је преминуо у својој тридесетој години. Гласи: „У овом гробу леже кости и животна снага Петрова. Био је учитељ учитељима, овај барски пастор. Познавањем вере превазишао је некадашња искуства. Презирач лакомаца, обилато је давао сиротињи. Управљао је црквом, истичући се потпомагањем народа. Кажу да не бјеше навршио ни добрих тридесет година, када снађе га смрт, двадесетог, у шестом мјесецу“.


Литература[уреди]

Претходник:
-
Први надбискуп Бара
10891094

Наследник:
Сергеј

Референце[уреди]

  1. ^ Цетињски вјесник, бр.22. 17.3.1910., чланак: Одзив штампе, укуцати бр.стр.1. Цетиње. 1910. 
  2. ^ Милиновић, Шимун (2004). Хрватске успомене из Далмације, стр. 288. Загреб: Школска књига.