Печат

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Печат је у основном значењу предмет којим се оверавају: исправе, писма, пошиљке, дипломе и слично. Печат је обично од дрвета са гуменим делом који је изгравиран. Печат се користи тако што се гумени део „накваси“ мастилом а онда отиском на документу остаје текст гравуре.

Метални печати су се раније користили (још се по негде и сада користе) тако што се гравуром преко свежег воска оставља отисак тако да се воском запечаћене пошиљке (или затворена врата) не могу отворити без нарушавања отиска.

За реч „печат“ се често код нас користе синоними: штамбиљ, жиг, мур, штемпл или штампиља.

Реч штамбиљ потиче од немачке речи Stempel и италијанске речи Stampiglia.

Мајстор који прави печате се зове печаторезац.

Занимљивости[уреди]

  • По „легенди“ ексер на печату је измислио Милош Обреновић. Милош је наводно имао печат са својим именом али пошто је био неписмен наредио је да му ексером означе горњу страну тако да би име увек било усправно одштампано.
  • Израз „запечатити“ значи нешто дефинитивно завршити а слично томе када се нешто некоме заврши (обично лоше) каже се „запечатити судбину“.
  • Појам царски печат обично значи да је нешто веома важно па је оверено царским печатом. С тим у вези у историји је „царски печат“ био веома важан и њиме су се оверавала веома значајна документа па је постојало и посебно поверљиво лице такозвани „чувар царског печата“.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]