Пећина Растуша

С Википедије, слободне енциклопедије
„Пећинска стража“ је најистакнутији сталагмит пећине Растуша
Главни улаз у пећину
Један од неколико споредних отвора пећине

Пећина Растуша је пећина која се налази на падини Хрњег брда, село Растуша, Општина Теслић, Република Српска, БиХ. Дужина пећине је 440 метара. Удаљена је 12 км од града Теслића. У пећини Растуша је откривено камено оруђе и комадићи дрвеног угља, које су користили неандерталци пре 30.000 до 60.000 година[1]. Осим тога, пронађени су остаци плеистоценског вука (Canis lupus) и пећинског медвједа (Ursus spelaelus). Пећина Растуша је и станиште слијепих мишева. Од пећинског накита заступљени су саливи, сталактити, бигрене каде и пећински хијероглифи названи „леопардове шаре“, због својих карактеристичних облика.

Годинама је пећина била неуређена и није се искориштавала. Крајем 20. вијека локални привредници су је користили за узгајање гљива, а почетком 21. вијека по први пут је извршено обимније уређивање. Том приликом су уређене бетонске стазе у унутрашњости за кретање посјетилаца, разведена је основна електрична расвјета, а улаз у пећину се контролише и наплаћује. Крајем прве деценије 21. вијека вршена су и напреднија археолошка истраживања у пећини.[2]

Ова пећина је под заштитом Завода за заштиту културно историјског и природног насљеђа Републике Српске, и спада у природно добро II категорије, a од 2012 је заштићена у категорији Споменик природе. Отворена је за туристичке посјете.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]