Пећине испоснице на обалама пећке Бистрице

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Пећине испоснице на обалама пећке Бистрице
Pecine isposnice.jpg
Пећине испоснице
Опште информације
Место Пећ, Руговска клисура
Општина Пећ
Држава  Србија
Време настанка 13./14. век
Тип културног добра Споменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Покрајински завод за заштиту споменика културе
Седиште Приштина - Лепосавић
Адреса Трепчино насеље бб 38218

Пећине испоснице на обалама пећке Бистрице се налазе у Руговској клисури, на територији општине Пећ, на Косову и Метохији. Представљају непокретно културно добро као споменик културе.

Пећине у којима од неких нађени трагови праисторијске културе, у 13. и 14. веку, служиле су у већини као испоснице, о чему подједнако сведоче српска средњевековна књижевност као и остаци архитектонских интервенција. Многи познати духовници - попут патријарха Јефрема или епископа Марка Пећког - боравили су управо у овим испосницама.

На десној обали се налазе две: Маркова и Карамаказ пећина, док је на левој обали груписан већи број, од којих су четири међусобно повезане системом уклесаних степеница, рампи и стаза. Малтер у некима од испосница говори да су биле осликане.

Основ за упис у регистар[уреди]

Решење Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Приштини, бр.988 од 31.12.1966.г. Закон о заштити споменика културе (Сл. гласник СРС бр. 3/66).

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.