Пигмент

Из Википедије, слободне енциклопедије
природни пигмент ултрамарин

Пигмент је материјал који изгледа обојено као резултат селективне апсорпције светлости. Обојеност долази услед одбијања и преламања светлости, флуоресценције, фосфоресценције или луминесценције. Могу бити природни и вештачки, огрански и неогрански.

Неогрански пигменти имају већи значај од органских јер се користе за бојење скоро свих површина. кожа, текстил, дрво, стакло...

Природни неоргански пигменти су по хемијском саставу минералне материје силисфати, карбонати, фосфати и различитих метала. Веома су постојани према светлости, атмосферским утицајима и високој температури. Неоргански погменти се јављају у великом асортиману боја и нијанси.

Органски пигменти су производи дестилације катрина каменог угља. Називају се катринсе боје и на тржишту се јављају у великом броју. Користе се за бојење пластилних маса, гуме, керамике, текстила, стакла...

Природне органске боје су најскупље јер су постојане нетоксичне, отпорне на атмосферске утицаје, имају добру примену у бојењу прехрамбених производа. Ове боје су производ лучења жлезде инсеката шкољки, док се већи број ових пигмената налазе у етарским уљима и разним плодовима биљака.

У биологији пигмент је било која супстанца која даје боју ћелијама или ткивима.