Пика (болест)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пика ( болест)
Текст за оне који не могу да виде слику
Класификација и спољашњи ресурси
Специјалностпсихијатрија, психологија
МКБ-10F50.8, F98.3
МКБ-9-CM307.52
OMIM123400
DiseasesDB29704
eMedicineпед/1798
MeSHD010842

Пика је поремећај исхране који се карактерише конзумирањем ненутритивнoг материјала (нпр. земља, камен, креда, папир, лед...) месец дана или више.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Реч пика долази од латинске речи <<pica>> што значи сврака. Ово упоређење је сигурно због тога што сврака поједе све што нађе.

Дефиниција и карактеристике[уреди | уреди извор]

Пика се карактеризује апсорбцијом нејестивих објеката који варирају од година детета. Овај вид поремећаја манифестује се између годину дана и две године. Дијагностика се врши у случају да дете врши ову радњу дуже од месец дана као и да овај вид радње није било у видео кругу детета.

Повезани поремећаји ca болешћу[уреди | уреди извор]

Овај поремећај је често повезан са менталном заосталошћу и/или са первазивним развојним поремећајем (енг. PDD) као што је аутизам.

ЦИМ-10[1] Светске здравствене организације не омогућава дијагнозу пике у случају да се детектује други психопатолошки поремећај сем менталне заосталости.

Ова патологија доводи до проблема са здрављем као и извор различитим инфекцијама:

  • Токсокароза - Болест узрокована паразитом <<Тoxacara canis>> глиста која живи у цреву пса и мачке.
  • Сатурнизам – тровање белим оловом. У овом случају грудвице олова могу се пронаћи анализом крви и радиографијом абдомена. Овај вид тровања је привлачан због слатког укуса белог олова.

Развој, епидемиологија и лечење[уреди | уреди извор]

Пика је ретка не-хронична болест која нестаје без медицинске интервенције, али која може да траје годинама и која може довести до булимије у адолесценцији.

Психотерапија заједно са променом животне средине (првенствено замена фарбе која садржи олово , неутралном фарбом) и здравственој помоћи у случају да дође до било какве компликације.

Референце[уреди | уреди извор]

Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).