Пилени

С Википедије, слободне енциклопедије
Пилени
Укупна популација
200 (Подаци из 2009. године)
Региони са значајном популацијом
 Соломонска Острва, провинција Темоту200
Језици
пиленски
Сродне етничке групе
Меланежани, Полинежани

Пилени (енгл. Pileni) је острво у архипелагу Риф који припада провинцији Темоту, у саставу Соломонових острва. Иако се налази на простору Меланезије његово већинско становништво чини полинежански народ Пилени (или Ваеакау-Таумако), који поред овог острва насељава још неколико острва архипелага Риф, као и острва архипелага Даф.

О овом острву се веома мало зна. Име острва користи се и за језик Пилени.

Острво је прекривено палмама и на њему трајно живи око 200 људи, углавном на југу острва.[1] Острво је 1930-их погођено циклонима, као и 1950-их, 1985. и 1993. године, а цунами га је погодио 1990. године и оставио последице. Од 2000. године пријављена је несташица рибе и шкољки, а поједине воћке су изумрле. На острву је 2002. године отворена основна школа.[2]

Становништво се мења због одређеног броја фактора, укључујући децу која се школују на оближњим острвима, људе који долазе или одлазе тражећи посао, проверавајући здравље или су у посети рођацима у главним градовима. Ово острво је удаљено три до четири сата од покрајинског главног града Лате моторним бродом и има популацију од око 300 људи, али се број становника повећао последњих година (тачни бројеви из пописа 2009. још нису објављени од стране владе у време писања и нема евиденције становништва на самом острву).[2] По домаћинству, просечни месечни приход је 51—200 SI$. Нека домаћинства продају свиње како би повећали своје приходе.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]