Пилоти (музичка група)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пилоти
Музички рад
Активни период1981. - 1997.
2009. - данас
Место оснивањаBeograd, Srbija
ЖанровиRock
Pop-rock
Издавачка кућаPGP RTB, Komuna Belgrade
Чланови
Садашњи члановиКики Лесендрић
Филип Пат
Владан Вучковић
Марко Кузмановић
Владимир Неговановић
Бивши члановиДраган Андрић
Горан Бегићевић
Ненад Антанасијевић
Зоран Обрадовић
Сафет Петровац
Мишко Плави
Бане Лесендрић

Пилоти су српска рок група из Београда. Група „Пилоти” настала је од музичара из групе „Како”. У првој постави групе били су Зоран Лесендрић - Кики (вокал, гитара), Драган Андрић (бас), Горан Богићевић (гитара) и Ненад Антанасијевић (бубњеви). Први албум су објавили 27. августа 1981. године. Од оснивања па све до раних деведесетих година, ова музичка група била је једна од најпознатијих музичких група на простору бивше Југославије. Током времена мењали су се чланови групе. Правили су и две веће паузе, међутим то није утицало на њихову популарност.

Историја[уреди | уреди извор]

Период новог таласа (1981.—1982.)[уреди | уреди извор]

Група је основана 1981. године од бивших чланова групе „Kaкo”, a њихово највеће остварење је било то што су свирали као предгрупа Бијелом Дугмету на концерту на стадиону ЈНА 1979. Оригинална постава групе Пилоти били су: Зоран Кики Лесендрић (вокал, гитара), Драган Андрић (бас-гитара), Горан Богићевић (гитара) и Ненад Антанасијевић (бубњеви).

Први албум Пилоти објављује PGP RTB 27. августа 1981, a продуцент на албуму био је бивши гитариста групе Генерација 5, Драган Јовановић.[1] Све песме на албуму је написао и компоновао Лесандрић, осим "Имам диплому", "Сви смо ми понекад анђели" и "Весели момци", које су заједно написали Лесандрић и Горан Богићевић.[1] Песма "Не веруј у идоле" одмах је постала хит, и појавила се на неколико компилацијских плоча новог таласа.

После успешног првог албума, објављују и други Двадесет година којег је PGP RTB објавио 20. априла 1982. а продуцент је био Саша Хабић. Све песме је написао и компоновао Лесандрић укључујући и хитове "Двадесет година", "Ноћ у граду", "Џони је кренуо у рат" и "Ја сам јурио за ветром". Крајем 1982, група започиње рад на њиховом трећем албуму, Звуци цивилизације, који пак није никада објављен јер је Лесандрић морао ићи на служење војног рока.

Рок године (1984.—1991.)[уреди | уреди извор]

Пилоти се поново окупљају крајем 1984. године са потпуно новом поставом у којој је једино Кики Лесендрић, био из прве поставе групе. Ову нову поставу су сачињавали: Зоран "Ћера" Обрадовић (бубњеви), Сафет "Саја" Петровац (гитара) и Мишко "Плави" Петровић, бивши члан групе Д' Бојс (бас-гитара).

Трећи албум Као птица на мом длану објављен је 25. маја 1987, којег је за PGP RTB продуцирао Душан Петровић "Шане". Аутор свих песама био је Лесендрић, осим песама "Ноћ чека нас" коју је заједно написао са Богићевићем и "Пишем по зиду" коју је написао у сарадњи са Илијом Станковићем.

Велики број музичара учествовало је на снимању албума: Дејан Грујић (бас-гитара), Дарко Грујић (клавијатуре), Влада Неговановић (гитара), Енцо Лесић (клавијатуре), Валдет Шаћири (клавијатуре), Јован Маљоковић (саксофон), Ненад Стефановић "Јапанац" (бас-гитара), Бане Лесендрић (пратећи вокал), Оливер Мандић, Момчило Бајагић "Бајага", Корнелије Ковач, Зана Нимани и други.[2] Највећи хит с овог албума била је песма "Као птица на мом длану" а други хитови су биле песме "Када сањамо", "Рекла је да у мојој глави чује гитаре и бубњеве" и "Девојка без имена" ).

Четврти албум Осмех летње ноћи овај пут за PGP RTB продуцира сама група а објављен је 11. маја 1988. Аутор свих песама био је Лесандрић. Музичари који су допринели на снимању албума су били: Саша Локнер (клавијатуре), Бане Лесендрић (пратећи вокал), Викторија (пратећи вокал у песми "Са твоје стране улице") и Зоран Врачевић (удараљке).[3] Највећи хит с овог албума била је песма "Лето" док су мањи хитови биле песме: "Ако мислиш да сам тужан" и "Она" . Током 1989, гитариста Петровац напушта групу а нови члан постаје Бане Лесендрић, Кикијев брат.

Пети албум Нека те Бог чува за мене за PGP RTB поновно продуцира сама група а објављен је 29. марта 1990. Аутор свих песама био је Кики Лесендрић осим за песме "Једино што нам остаје" (обрада песме од Петеа Тоwнсхенда) и "Тихо, тихо" чији аутор је био Бане Лесендрић. Лаза Ристовски учествовао је на албуму свирајући клавијатуре на две песме. Специјални гости били су: Горан Бреговић (соло гитара на песми "Тихо, тихо"), Јован Маљоковић (саксофон), Дарко Грујић (пратећи вокал) и певачица састава Зана Јелена Галонић (пратећи вокал).[4] Највећи хит с овог албума била је песма "Тајна је у теби скривена" а мањи хитови су биле песме "Тихо, тихо" и "Нека те бог чува за мене". Сљедеће године 22. августа 1991. PGP RTB објављује компилацијски албум групе Пилоти Највећи хитови 1981-1991.

1991. године, Пилоти се појављују на фестивалу Београдско пролеће са песмом „Девојко мала“, у вечери посвећеној хитовима Београдског пролећа, а поводом тридесет година од оснивања фестивала.

Комерцијални врх и разлаз (1993—1997)[уреди | уреди извор]

Године 1993. Пилоти објављују soundtrack за филм Заборављени за PGP RTB. Пеесме је написао Лесандрић, Марина Туцаковић, Горан Бреговић (песму "Спавају ли очи небеске" и Лаза Ристовски ("Заборављени"). Гости на овом албуму поред Горана Бреговића, били су Марко Нафта, Ненад Стефановић "Јапанац", Бата Божанић и други.[5] Највећи хит с овог албума била је песма "Заборављени", а друга два хита биле су песме "Чини ми се да" и "Као да је месец стао за нас двоје".

Између 1993. и 1996, Пилоти су замрзнули свој рад јер је Кики Лесендрић сарађивао с другим српским музичарима. Поново се појављују на позорници 1996. на Будванском музичком фестивалу са песмом "Неверна си" а у новембру 1996. београдска Комуна објављује њихов посљедњи албум Дан који пролази заувек којег су продуцирали Кики Лесендрић и Игор Боројевић. Све песме су компоновали Кики и Зоран Бабовић. Гости на албуму били су: Ненад Стефановић "Јапанац" (бас-гитара), Ненад Јелић (удараљке, вокал), Ана Поповић (гитара), Горан Бреговић, Макса Ћатовић, Аца Миленковић, Миша Амадеус и други.[6] Мањи хитови су биле песме "Неверна си" и "Дан који пролази заувек". Група се разилази 1997, и Бреад Вентурес Рецордс објављује компилацијски албум Не веруј у идоле - Хитови исте године.

Кики Лесендрић & Пилоти (2009.- данас)[уреди | уреди извор]

Објавом соло албума Месец на вратима 2008, Лесендрић започиње турнеју Свет је леп када сањамо, током које наступа с називом Кики Лесендрић & Пилоти. Исте године, PGP RTB објављује компилацијски албум Највећи хитови.[7]

Група је током 22 дана одржала концерте у Србији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Пољској и Италији.[8] Наступи на београдском фестивалу пива и у новосадском СПЕНС центру објављени су као ливе албум а ДВД је објављен 2010. под називом Свет је леп када сањамо - турнеја 2009[9]

Године 2012, објављује албум Случајно и заувек (Ацциденталлy анд Форевер). Поред Лесендрића, део материјала написали су Млађан Динкић и Ђорђе Балашевић.[10]

Дискографија[уреди | уреди извор]

Албуми[уреди | уреди извор]

  • Пилоти (1981.)
  • Двадесет година (1982.)
  • Као птица на мом длану (1987.)
  • Осмех летње ноћи (1988.)
  • Нека те бог чува за мене (1990.)
  • Заборављени (1993.)
  • Дан који пролази заувек (1996.)
  • Случајно и заувек (Кики Лесендрић & Пилоти; 2012.)
  • Широм затворених очију (Кики Лесендрић & Пилоти; 2016.)
  • Мали трагови на небу (Кики Лесендрић & Пилоти; 2022.)

Компилацијски албуми[уреди | уреди извор]

  • Највећи хитови 1981-1991 (1991.)
  • Не веруј у идоле - Хитови (1997.)
  • Највећи хитови (2009.)
  • Рекла је да у мојој глави чује гитаре и бубњеве (2017.)

Ливе албуми[уреди | уреди извор]

  • Свет је леп када сањамо - турнеја 2009 (као Кики Лесендрић & Пилоти, 2010.)

Видео албуми[уреди | уреди извор]

  • Свет је леп када сањамо - турнеја 2009 (као Кики Лесендрић & Пилоти, 2010.)

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]