Пилотска кацига 3Ш-10

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Пилотска кацига 3Ш-10 један је од делова заштитне пилотске опреме која омогућавала пилотима савремених бојних ваздухоплова да безбедно лете и катапултирају се избацивим седиштем у случају потребе, са великих висинама, у условима ветра и ниске температуре, сниженог атмосферског и парцијалног притиска кисеоника. Кацига је Руске производње, и први пут је произведена у Московској области у предузећу ОАО НПП „Звезда” 2011. године.[1]

Намена[уреди]

Кацига ЗШ-10 је тако дизајниран да омогућава заштиту главе пилота од динамичкг притисак који се јавља у току спасавања, секундарних фрагмената и трауматских и атмосферских шокова током лета и након хитног напуштања авиона или хеликоптера.

Различите верзије (модификације) кациге ЗШ-10 могу да користе посаде војних и спортских ваздухоплова у разне сврхе, укључујући и борбене хеликоптере и суперсоничне авионе.

Опис[уреди]

Кацига која је модуларног дизајна омогућава,[2] да се у зависности од потребе на њу може монтирати следећа мобилна опреме:

  • Систем за визуелно одређивање циљева
  • Ноћне наочаре
  • Кисеоничка маска
  • Разни филтери, укључујући и поједностављене верзије.

Према својим ергономски карактеристике ЗШ-10 у великој мери превазилази, старији серијски тип кациге ЗШ-7, истог произвођача.

Техничке карактеристике[уреди]

Заштитна кацига ЗШ-10 израђена је од органске пластике и тешка је око 1,4 килограма. Она је 350 грама лакша од претходне генерације кацига због промене у примењеном материјалу за њену израду. Наиме претходна генерација кацига израђивана је од фибергласа, који је тежи у односу на садашње композитн материјале примењена за производњуове кациге - органске пластике.[3]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]