Пирати са Кариба: Тајна шкриње

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Пирати са Кариба: Тајна шкриње
Pirates of the Caribbean Dead Man's Chest.jpg
Плакат за филм
Жанр авантуристички
Режија Гор Вербински
Сценарио Тед Елиот
Тери Росио
Продуцент Џери Брукхајмер
Главне улоге Џони Деп
Орландо Блум
Кира Најтли
Бил Нај
Стелан Скарсгорд
Џек Давенпорт
Том Холандер
Музика Ханс Зимер
Година 2006.
Трајање 150 минута
Земља САД
Језик енглески
Претходни
Следећи
Веб-сајт pirates.disney.com/pirates-of-the-caribbean-dead-mans-chest
IMDb веза

Пирати са Кариба: Тајна шкриње (енгл. Pirates of the Caribbean: The dead man's chest) је авантуристички филм из 2006. године, наставак летњег блокбастера из 2003. године, филма Пирати са Кариба: Проклетство Црног бисера. Наставак је режирао Гор Вербински, а продуцент је Џери Брукхајмер. Џони Деп, Орландо Блум и Кира Најтли се поново налазе у улози Капетана Џека Спароуа, Вила Тарнера и Елизабет Свон. Бил Нај тумачи лик негативца Дејвија Џоунса, а Стелан Скарсгорд тумачи лик Виловог оца, Бутстрап (петље) Била Тарнера (Bootstrap=петља за обување чизама).

Премијера филма у Аустралији и Уједињеном Краљевству била је 6. јула 2006. године, а у САД и Канади 7. јула 2006. Филм је поставио неколико рекорда у прва три дана приказивања у биоскопима; зарадио је 135 милиона долара. Снмљен је још један наставак, Пирати са Кариба: На крају света.

Продукција[уреди]

Снимање је почело 28. фебруара 2005, а снимано је поново у Коста Алегреу, у Халиско (Мексико) и Бароули, Св. Винсент. Наставак такође садржи сцене које су снимане на Доминики и на Бахамима. Наставци су снимани један за другим, као код триологије Господар прстенова, мада је 2005. године пажња била усмерена на Тајну шкриње са неколико сцена из трећег дела које су снимљене. Због овог начина снимања, снимање Тајне шкриње је завршено 7. фебруара 2006. године. Иако су снимани један за другим, у биоскопима су приказивани са годином размака. Снимање трећег дела је започето 2006.

Премијера Тајне шкриње је била у Дизниленду, у Анахајму, Калифорнија, 24. јуна 2006, два дана раније од обнављања атракције Пирата са Кариба, на коме је серија филмова заснована. Обновљена атракција укључује подешену причу и аудио-аниматронику засновану на филмовима и отворена је 26. јуна 2006. Иста атракција у Walt Disney World-у на Флориди је такође обновљена 7. јула 2006. упоредо са изласком филма.

Реакције[уреди]

Филм Пирати са Кариба: Тајна шкриње је зарадио 55,8 милиона долара првог дана приказивања, самим тим је поставио рекорд за највећу зараду дана када је изашао, највећу зараду у једном дану и највећу зараду петком свих времена. Претходни рекорд је држао филм Звездани ратови — епизода III: Освета сита са 50.013.859 долара.

Филм је оборио рекорд и за зараду током првог викенда приказивања са 135.634.554 долара, а претходни рекорд је држао Спајдермен 2 са 114.844.116 долара. Продато је 200.000 карата више него за Спајдермена. До 21. августа 2006. године, овај филм је зарадио 401 милион долара у САД, док је широм света зарадио око 864 милиона долара и тренутно се налази на 11 месту филмова са највећом зарадом широм света, а на 7. месту са зарадом у земљи у којој је произведен.