Пирати са Кариба: Тајна шкриње

С Википедије, слободне енциклопедије
Пирати са Кариба: Тајна шкриње
Плакат за филм
Жанравантуристички
РежијаГор Вербински
СценариоТед Елиот
Тери Росио
ПродуцентЏери Брукхајмер
Главне улогеЏони Деп
Орландо Блум
Кира Најтли
Бил Нај
Стелан Скарсгорд
Џек Давенпорт
Том Холандер
МузикаХанс Цимер
СниматељДаријуш Волски
Година2006.
Трајање150 минута
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет225 милиона долара
Зарада1,066 милијарди долара
Претходни
Следећи
Веб-сајтpirates.disney.com/pirates-of-the-caribbean-dead-mans-chest
IMDb веза

Пирати са Кариба: Тајна шкриње (енгл. Pirates of the Caribbean: The dead man's chest) је авантуристички филм из 2006. године, наставак летњег блокбастера из 2003. године, филма Пирати са Кариба: Проклетство Црног бисера. Наставак је режирао Гор Вербински, а продуцент је Џери Брукхајмер. Џони Деп, Орландо Блум и Кира Најтли се поново налазе у улози Капетана Џека Спароуа, Вила Тарнера и Елизабет Свон. Бил Нај тумачи лик негативца Дејвија Џоунса, а Стелан Скарсгорд тумачи лик Виловог оца, Бутстрап (петље) Била Тарнера (енгл. Bootstrap значи петља за обување чизама).

Филм је изашао у америчким биоскопима 7. јула 2006. године и добио је мешане критике од критичара, који су хвалили специјалне ефекте, акционе сцене, музику Ханса Цимера, хумор и глуму, посебно Депову и Најову, али су критиковали компликовану радњу и време трајања. Филм је у време изласка оборио неколико рекорда, укључујући онај за најуспешнији премијерни викенд у Сједињеним Државама са 136 милиона долара, најбржи филм који је зарадио преко милијарду долара (63 дана), најуспешнији први наставак, постао је најуспешнији филм из 2006. године и трећи најуспешнији филм икада (иза филмова Титаник и Господар прстенова: Повратак краља). Био је и најуспешнији Дизнијев филм, док га 2010. године није престигао филм Прича о играчкама 3. Освојио је награду Оскар за најбоље визуелне ефекте, а био је номинован и за најбољу сценографију, најбољу монтажу звука и најбољи микс звука. Наставак, Пирати са Кариба: На крају света, изашао је наредне године.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Kапетан Џек Спароу је поново ухваћен у мрежу натприродне интриге. Иако је курс Црног бисера промењен, још страшнија претња надвија се над капетана и скорбутну посаду: испоставља се да Џек дугује крвави дуг легендарном Дејвију Џоунсу, владару океанских дубина, који управља сабласним Летећим Холанђанином, бржим и неухватљивијим од свих осталих бродова. Уколико префригани Џек не смисли како да се извуче из овог пакта са ђаволом, биће осуђен на загробни живот вечитог робовања и пропасти у Џоунсовој служби. Овај изненадни развој догађаја прекида свадбене планове Вила Тарнера и Елизабет Свон, који су поново увучени у Џекове незгоде, које доводе до опасних сукоба са морским чудовиштима, непријатељски настројеним острвљанима, екстравагантном пророчицом Тијом Далмом, па чак и мистериозном појавом Виловог давно изгубљеног оца, Бутстреп Била.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Џони Деп капетан Џек Спароу
Орландо Блум Вилијам „Вил” Тарнер
Кира Најтли Елизабета Свон
Бил Нај Дејви Џоунс
Џек Давенпорт Џејмс Норингтон
Том Холандер лорд Катлер Бекет
Стелан Скарсгорд „Бутстреп Бил” Тарнер
Кевин Макнали Џошами Гибс
Џонатан Прајс гувернер Ведерби Свон
Ли Аренберг Пинтел
Макензи Кук Рагати
Наоми Харис Тиа Далма
Џефри Раш капетан Хектор Барбоса

Продукција[уреди | уреди извор]

Снимање је почело 28. фебруара 2005, а снимано је поново у Коста Алегреу, у Халиско (Мексико) и Бароули, Св. Винсент. Наставак такође садржи сцене које су снимане на Доминики и на Бахамима. Наставци су снимани један за другим, као код трилогије Господар прстенова, мада је 2005. године пажња била усмерена на Тајну шкриње са неколико сцена из трећег дела које су снимљене. Због овог начина снимања, снимање Тајне шкриње је завршено 7. фебруара 2006. године. Иако су снимани један за другим, у биоскопима су приказивани са годином размака. Снимање трећег дела је започето 2006.

Премијера Тајне шкриње је била у Дизниленду, у Анахајму, Калифорнија, 24. јуна 2006, два дана раније од обнављања атракције Пирата са Кариба, на коме је серија филмова заснована. Обновљена атракција укључује подешену причу и аудио-аниматронику засновану на филмовима и отворена је 26. јуна 2006. Иста атракција у Walt Disney World-у на Флориди је такође обновљена 7. јула 2006. упоредо са изласком филма.

Реакције[уреди | уреди извор]

Филм Пирати са Кариба: Тајна шкриње је зарадио 55,8 милиона долара првог дана приказивања, самим тим је поставио рекорд за највећу зараду дана када је изашао, највећу зараду у једном дану и највећу зараду петком свих времена. Претходни рекорд је држао филм Звездани ратови — епизода III: Освета сита са 50.013.859 долара.

Филм је оборио рекорд и за зараду током првог викенда приказивања са 135.634.554 долара, а претходни рекорд је држао Спајдермен 2 са 114.844.116 долара. Продато је 200.000 карата више него за Спајдермена. До 21. августа 2006. године, овај филм је зарадио 401 милион долара у САД, док је широм света зарадио око 864 милиона долара и налазио се на 11 месту филмова са највећом зарадом широм света, а на 7. месту са зарадом у земљи у којој је произведен.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]