Пиротско приповедање

С Википедије, слободне енциклопедије
Пиротско приповедање
Muzej Ponisavlje unutranjost.jpg
Ентеријер традиционалне пиротске куће (Музеј Понишавља у Пироту)
Нематеријално културно наслеђе
РегионОпштина Пирот, југоисточна Србија
ЗаједницаЛокалне заједнице на подручју Пирота у југоисточној Србији
ПредлагачСО Пирот, Народна библиотека Пирот, Гимназија Пирот, Музеј Понишавља Пирот и др.
Датум уписа25. 12. 2014.
Веб сајтhttp://nkns.rs/cyr

Пиротско приповедање је део усмене традиције и представља вербално уметничко изражавање у прози или стиху на пиротском говору који је део тимочко-лужничог дијалекта. Пиротско приповедање се преноси усмено кроз генерације и изражава национални и културни идентитет српског народа у пиротском крају.

Пиротско приповедање се налази на списку српских нематеријалних културних добара и представља усмена казивања на пиротском говору.[1]

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Пиротско приповедање представља вид обичајне и друштвене праксе и комуникације и заснива се на традиционалним сижејно-тематским обрасцима. Испољава се у великом броју жанрова у прози као што су: предање, бајка, басна, прича о животињама, легендарна прича, новела, шаљива прича, анегдота, виц, стих и песме које се приповедају а не певају, као и кратке форме попут загонетка, пословица, здравица и сл. Приповедачи се обично уче казивачком знању у кругу својих породица и пријатеља, и преносе је од изворних носилаца усмене традиције усменим путем. Приповеда се на окупљањима тј. на седенћама и обичајним свечаностима, уз посао, на путовању.

Пиротско приповедање тј. казивање, причање присутно је у локалним заједницама на подручју Пирота у југоисточној Србији.[1]

Промоцију о пиротском приповедању је одржана у Етнографском музеју у Београду 23. августа 2018. године укључујући и остала нематеријална добра са подручја пиротског краја[2].

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Пирoтскo припoвeдaњe”. Нематеријално културно наслеђе Србије. Енографски музеј у Београду. Приступљено 17. 9. 2019. 
  2. ^ „Архивирана копија” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) на датум 30. 04. 2019. Приступљено 29. 04. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]