Писмо од непознате жене

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Писмо од непознате жене
Letter From an Unknown Woman.jpg
постер за филм
Изворни наслов Letter from an Unknown Woman
Жанр драма
Режија Макс Опулс
Сценарио Хауард Коч
Макс Опулс
Продуцент Џон Хаусман
Вилијам Дозије
Главне улоге Џоан Фонтејн
Луис Џордан
Музика Данијел Амфитетров
Камера Франц Планер
Издавачка кућа Universal Pictures
Студио Rampart Production
Година 1948.
Трајање 86 минута
Земља  САД
Језик енглески
IMDb веза

Писмо од непознате жене (енгл. Letter from an Unknown Woman) амерички је филм из 1948. у режији Макса Опулса. Представља адаптацију истоимене приповетке аустријског писца Штефана Цвајга. Главне улоге играју Џоан Фонтејн и Луис Џордан. Радња је смештена у Беч на почетку 20. века, а протагонисткиња, чији лик тумачи Џоан Фонтејн) је жена која се као адолесценткиња заљубљује у свог суседа, богатог и успешног пијанисту (чији лик тумачи Луис Џордан), чија ће неузвраћена љубав проузроковати трагичне последице. Писмо од непознате жене се сматра једном од најпознатијих и најуспешнијих мелодрама класичног Холивyда.

Године 1992, филм је изабран за очување у америчком Националном филмском регистру од стране Конгресне библиотеке као „културно, историјски и естетски значајан.“

Радња[уреди]

У Бечу почетком двадесетог века, Лиса, тинејџерка која живи у стамбеном комплексу, постаје фасцинирана новим станаром, пијанистом Стефаном Брандом. Стефан је стекао реноме својим одличним перформансама на клавиру. Лиса постаје опседнута Стефаном, остаје до касно да га слуша док свира, и шуња се у његов стан и диви му из даљине. Упркос њеним покушајима, они се срећу само једном и Стефан једва да је примећује.
Једног дана, Лисина мајка одлучи да се уда за богатог и угледног господина, који живи у Линцу, и каже Лиси да они сви крећу тамо. Лиси се не свиђају мајчини планови и бежи са железничке станице, враћа се назад у стан, где је пушта портир. Она куца на Стефанова врата, али нико не отвара. Одлучује да га сачека напољу док се не врати. Рано следећег јутра, Стефан се враћа кући са женом. Након што их угледа, избезумљена Лиса путује у Линц, где се придружује мајци и новом очуху.

Улоге[уреди]

Џоан Фонтејн Лиса Берндл
Луис Џордан Стефан Бранд
Меди Кристианс Фрау Берндл
Арт Смит Џон
Хауард Фримен Хер Кастнер
Ерскин Сенфорд Портир

Занимљивости[уреди]

Спољашње везе[уреди]