Плава шојка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Плава шојка
Cyanocitta cristata blue jay.jpg
Плава шојка
Таксономија
Царство: Животиње
Тип: Хордати (Chordata)
Класа: Птице (Aves)
Ред: Птице певачице (Passeriformes)
Породица: Вране (Corvidae)
Биномијална номенклатура
Cyanocitta cristata
Linnaeus, 1758.
Blue Jay-rangemap.png

Плава шојка[1] (лат. Cyanocitta cristata) — је птица певачица из рода врана (Corvidae). Плава шојка насељава просторе Северне Америке.

Карактеристике[уреди]

Плава шојка, профил

Плава шојка достиже дужину од око 30 см а има распон крила од око 42 см. Тежина шојке се креће од 70 до 100 грама. Главна карактеристика јој је изразито плава боја на леђима, кратка црна креста, црна огрлица, затим плава и црно бела шара на крилима и црно бели пругасти реп.

Понашање[уреди]

Плава шојка живи у паровима или у малим породичним круговима. Када лете могу да формирају и јато. Шојка зна да комбинује различите звукове, да пева, а такође може да имитира гласове других птица, укључујући и птице грабљивице. На овај начин упозоравају остале птице из околине о опасности и смањују опасност од напада грабљивица на станиште.

Исхрана[уреди]

Плава шојка, Канада

Да би пронашла храну шојка кљуца земљу где тражи семење, бобице, инсекте или друге мање животиње. Она за зиму оставља храну у шупљинама дрвећа или оставља у земљи. Овиме даје значајан допринос ширењу жбуња и дрвећа. Шојка се сматра разоратељицом гнезда, пошто у пролеће једу јаја из гнезда других птица.

Размножавање[уреди]

Плава шојка води моногамни живот пошто остају верни свом партнеру за живота. О гнезду се брину оба родитеља и граде га на дрвећу или у жбуњу и праве га од прућа, траве и стабљике. На јајима за време инкубације лежу само женке. Инкубације траје 17 дана и у гнезду се обично налази 3 до 6 јаја. Двадесет дана после рођења млади почињу да лете.

Распрострањеност[уреди]

Плава шојка живи у Северној Америци и то од истока Сједињених Држава и јужног дела Канаде па све до Мексичког залива. Популаран назив шојке у Америци је Blue Jay.

Распрострањеност Плаве шојке у Северној Америци

Подврсте[уреди]

Постоје четири подврсте плаве шојке:[2]

  • Cyanocitta cristata bromia – северна плава шојка
Живи у Канади и у северним деловима Сједињених Држава. Она је највећи примерак подврсте и има светло плаво перје.
  • Cyanocitta cristata cristata – обалска плава шојка
Живи у источним деловима Сједињених Држава од Северне Каролине до Тексаса. Средње је величине и боја перја јој је јарко плава.
  • Cyanocitta cristata cyanotephra – интерна плава шојка
Живи у унутрашњости САД а на северном делу Америке дели животни простор са северном плавом шојком C.c. bromia. Средње је величине, на леђима има карактеристичну тамно плаву боју а на прсима перје је беле боје.
  • Cyanocitta cristata semplei – флоридска плава шојка
Живи на југу Флориде и најмања је подврста. По боји је најсличнија свом северном рођаку из Канаде C.c. bromia.

Извори[уреди]

  1. Бёме Р. Л., Флинт В. Е. Пятиязычный словарь названий животных. Птицы. Латинский, русский, английский, немецкий, французский. / под общей редакцией акад. В. Е. Соколова. — М.: Рус. яз., «РУССО», 1994. — С. 470. — 2030 экз. — ISBN 5-200-00643-0
  2. Madge & Burn (1994).

Литература[уреди]