Плави танг

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Paracanthurus hepatus
Blue tang (Paracanthurus hepatus) 02.jpg
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Paracanthurus

Врста:
P. hepatus
Биномијално име
Paracanthurus hepatus
(Линеј, 1766)

Paracanthurus hepatus је врста која припада индо-пацифичкој породици Acanthuridae. Ова врста живи у акваријуму и једини је члан рода Paracanthurus.[1][2]

Опис[уреди]

Paracanthurus hepatus има тело краљевски плаве боје и жут реп. Доњи део тела је жут само код примерака који живе у западно-централном делу Индијског океана.[3] Ова врста може да расте до 30 cm.[1] Ова риба је прилично пљосната, са кружним обликом тела и шпицастим носем. Има 9 дорзалних пршљенова, 26-28 перјаних зрака, 3 анална пршљена и 24-26 аналних перјаних зрака.

Екологија[уреди]

Распростањеност ове врсте је широка, али нигде није честа. Може се наћи широм индо-пацифичког региона. Може се наћи на гребенима Источне Африка, Јапана, Самое, Нове Каледоније, и Великог коралног гребена.[1] Ова врста је један од најчешћих и најпопуларнијих морских акваријумских рибица целог света. Она живи у паровима или у малим групама до 10 или 12 рибица. Ове рибе достижу полну зрелост кроз 9-12 месеци.

Према листи Међународне уније за заштиту природе (ИУЦН) ова врста је означена као најмање угрожена.

Исхрана[уреди]

Пре полне зрелости исхрана се састоји углавном од планктона. Одрасле јединке су сваштоједи и хране се планктоном и алгама. Мрест се дешава у касним поподневним и вечерњим сатима. Овај догађај прати промена боје од тамно плаве до бледо-плаве. Ова врста је заслужна за здравље корала, с обзиром на то да се храни алгама, које би иначе својим претераним растом угушиле корал.[4]

Животни циклус[уреди]

Мужјаци се агресивно удварају женкама, што доводи до брзог мрешћења и кретања ка површини воде, током којег се јаја и сперма ослобађају. Јајашца су мала, око 0,8 мм у пречнику. Јајашца су пелашка, од којих свако садржи једну капљицу уља која служи за плутање. Оплођена јаја се излежу за 24 сата, откривајући мале, провидне ларве са сребрним абдоменима и закржљалим репним пршљеновима. Могу такође да постану полу-провидне, када су у опасности или у мрачним местима.

Значај за човека[уреди]

Ова врста је од малог комерцијалног значаја за рибарство, али се може користити као мамац. Месо има снажан мирис и није посебно цењено. Оба риба може код људи да доведе до тровања звано сигуатера. Користи се као декоративна рибица у акваријумима. Руковање овом рибом може довести до тешких посекотина због оштрог репног дела кичме. Бодље, које се налазе са обе стране репног пераја, избацују се из тела када се риба узнемири. Брзи, млатарајући бочни покрети репа могу произвести дубоке ране које имају као последице оток и дисколорације, што може довести до инфекције. Сматра се да неке врсте породице Acanthurus имају жлезде које производе отров, док друге не. Бодље се користе само као начин заштите од предатора.

Живот у акваријуму[уреди]

Paracanthurus hepatus у кућном акваријуму

Ова врста се често јавља у продавницама као украсна рибица, упркос чињеници да је једна од осетљивијих риба. Конкретно, захтева спирулину, на којој се храни, и може достићи величину од 30 cm. Поред тога, склона је паразитским инфекцијама и болестима бочне линије.[5]

У популарној култури[уреди]

У Дизнијевом/Пиксаровом филму из 2003. године, У потрази за Немом и његовом наставку из 2016, У потрази за Дори, главни лик Дори (којој глас даје Елен Деџенерес) је припадник ове врсте.[6]

Библиографија[уреди]

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Froese, Rainer and Pauly, Daniel, eds. (2007).
  2. ^ "Paracanthurus hepatus".
  3. ^ Debelius, Helmut (1993). Indian Ocean Tropical Fish Guide: Maledives [i.e. Maldives], Sri Lanka, Mauritius, Madagascar, East Africa, Seychelles, Arabian Sea, Red Sea. Aquaprint. ISBN 978-3-927991-01-9. 
  4. ^ Jane L Lee (18. 07. 2014). „Do You Know Where Your Aquarium Fish Come From?”. National Geographic. Приступљено 15. 02. 2015. 
  5. ^ Fenner, Robert. „Paracanthus FAQ”. Приступљено 25. 05. 2013. 
  6. ^ Weisberger, Mindy (17. 06. 2016). „Finding Dory's Underwater Clan in the Real World”. LiveScience. Приступљено 17. 06. 2016. 

Спољашње везе[уреди]