Плаво позориште

С Википедије, слободне енциклопедије
Плаво позориште
ОснивачСавски Венац
Наменакултурна
ЛокацијаБеоград
СедиштеБеоград
Службени језицисрпски
Веб-сајтЗванични веб-сајт

Плаво позориште је савремено позориште и позоришна лабораторија у Београду.[1] Налази се у улици Сењачка 3.[2]

Историја[уреди | уреди извор]

Плаво позориште је основано 1995. године у Београду на принципима које су установили реформатори позоришта 20. века, Константин Станиславски, Антонен Арто, Јержи Гротовски, Еуђенио Барба и Один театар, као и италијански редитељ Масимо Ђанети.[1] Баве се стварању позоришних представа базираних на лабораторијском раду које се изводе на фестивалима широм Србије и Европе, образовањем свих заинтересованих за истраживачки приступ раду у позоришту кроз позоришне радионице, семинаре и дуже процесе.[1] Посебан акценат се ставља на образовни рад са младима и децом у циљу отварања њихових видика за нове погледе на уметност и културу уопште, као и на коришћење могућности лабораторијског позоришта у развоју цивилног друштва где позориште постаје активна снага која може да ревитализује заједницу и организацију међународних позоришних сусрета и фестивала.[1] Учествовали су у пројекту „Инклузивно позориште”.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г „o nama | PLAVO POZORIŠTE” (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 16. 01. 2023. г. Приступљено 2023-01-16. 
  2. ^ „kontakt | PLAVO POZORIŠTE” (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 16. 01. 2023. г. Приступљено 2023-01-16. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]