Плагиоклас

С Википедије, слободне енциклопедије

Плагиоклас представља изоморфну серију минерала, чији су крајњи чланови албит (NaAlSi3O8) и анортит (CaAl2Si2O8). Серија плагиокласа припада групи силиката, подгрупи тектосиликата, класи фелдспата.

Плагиокласи су изузетно важни петрогени минерали (изграђују стене). Улазе у састав готово свих магматских стена, изузев ултрабазичних. Такође, у петрологији су важни и због одређивања порекла магматских стена (типа магме од које настају, дубине Земљине коре одакле та магма потиче).

Састав сваког минерала из серије плагиокласа директно је условљен садржајем албитске (Ab) и анортитске (An) компоненте, и може се једноставно одредити мерењем индекса преламања минерала, или угла цепљивости на поларизационом микроскопу. Угао цепљивости је оптичка особина, и варира са променом садржаја албитске компоненте.

Серија плагиокласа садржи шест минерала, који се разликују по садржају албитске и анортитске компоненте. Минерале ове серије и процентуални садржај крајњих чланова у њима, приказује следећа табела.

Минерали серије плагиокласа и њихов састав
Назив % NaAlSi3O8 (%Ab) % CaAl2Si2O8 (%An)
Албит 100-90 0-10
Олигоклас 90-70 10-30
Андезин 70-50 30-50
Лабрадорит 50-30 50-70
Битовнит 30-10 70-90
Анортит 10-0 90-100
Албит, непозната размера

Албит је добио назив по латинској речи albus, због своје беле боје. То је врло чест и важан петрогени минерал, који улази у састав, најчешће, киселих магматских стена и пегматитских дајкова, где је у асоцијацији са турмалином и берилом.

Олигоклас се најчешће јавља у граниту, сијениту, диориту и гнајсу. Често је у асоцијацији са ортокласом.

Андезин је карактеристичан минерал у стенама као што је диорит, који садржи променљиву количину силицијума, и његов изливни еквивалент андезит.

Лабрадорит, непозната размера

Лабрадор је карактеристичан минерал у нешто базичнијим магматским стенама, као што су диорит, габро, андезит или базалт, и обично је у асоцијацији са неким минералом из групе пироксена или амфибола. Показује промену боје у односу на промену угла осветљења.

Битовнит је врло редак минерал, који се јавља у базичнијим магматским стенама.

Анортит је неупоредиво ређи минерал у односу на албит. Јавља се у интрузивним базичним и, ретко, ултрабазичним магматским стенама.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Бабич Д. 2003. Минералогија. Београд: Рударско-геолошки факултет

Спољашње везе[уреди | уреди извор]