Планетарна геологија

С Википедије, слободне енциклопедије
прикупљање узорака стена
Планетарни геолог Харисон Шмит прикупља узорке стена на Месецу током мисије Аполо 17
Меркур
Површина Меркура
кањон
Систем кањона Долина Маринера на Марсу

Планетарна геологија (позната још као астрогеологија или егзогеологија) је планетолошка научна дисциплина која се бави проучавањем геологије небеских тела, попут планета, природних сателита, астероида,комета и метеорита. Иако префикс гео обично указује теме које се односе на Земљу, планетарна геологија је тако названа из историјских и практичних разлога. У проучавању у небеских тела она примењује геолошке методе, а посебно даљинску детекцију, па је зато тесно повезана са геологијом у ужем смислу.

Планетарна геологија се бави проучавањем унутрашњих структура планета, планетарним вулканизмом као и површиниским процесима попут формирања ударних кратера, флувијалних и еолских процеса. По својој природи она је мултидисциплинарна научна дисциплина; поред геологије додирне тачке има са бројним другим дисциплинама као што су астрономија, минералогија, геохемија, геофизика.[1] Она такође проучава структуре џиновских планета, као и састав малих објеката Сунчевог система попут астероида и комета.

Историја планетарне геологије[уреди | уреди извор]

Први је геолошке методе у проучавању и картирању небеских тела увео амерички геолог Јуџин Шумејкер. Он је почетком шезедесетих година XIX века у Флагстафу основао и водио Астрогеолошки истраживачки програм при Америчком геолошком заводу. Дао је значајан допринос на пољу проучавања Месеца и његових кратера, астероида и комета. Међу првима је развио идеју по којој нагле геолошке промене на небеским телима могу да настану од удара астериода; раније су ударни кратери, па и они на Месецу сматрани остацима некадашњих вулкана.[2]

Данас се многе институције баве студијама планетарних наука и планетарном геологијом, међу којима су Лабораторија за млазни погон, Џонсонов свемирски центар, Лабораторија за примењену физику, као и поједини приватни и државни универзитети. Посетилачки центар Метеорског Кратера у Аризони у свом саставу има Музеј планетарне геологије.

Види још[уреди | уреди извор]


Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ http://marswatch.tn.cornell.edu/rsm.html Приступљено17. јануара 2015
  2. ^ Chapman, Mary G. „Gene Shoemaker - Founder of Astrogeology”. USGS. Приступљено 17. јануара 2015.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)