Планетарни систем

С Википедије, слободне енциклопедије
Уметнички приказ планетарног система са централном звездом

Планетарни систем садржи све незвездане објекте који орбитирају око једне звезде. Објекти који могу да сачињавају планетарни систем су планете, природно сателити, астероиди, комете, метеориди и прашина. Централна звезда не припада самом планетарном систему.

Сунце са својим планетарним системом, у којем се налази и планета Земља, чини Сунчев систем.

Планетарни систем може да се односи и на систем објеката око једне планете заједно са њом. Рецимо, Јупитеров планетарни систем чине Јупитер и сви објекти који круже око њега. То су сателити, прстенови, прашина и повремено нека планетарна сонда са Земље.

Извор планетарних система и њихова еволуција[уреди | уреди извор]

Уобичајено мишљење је да планетарни системи настају приликом стварања звезда. Од протозвезде настане звезда, а од протопланетарног диска, акрецијом, настаје планетарни систем. Још једна могућност је настанак планетарног система приликом случајних блиских сусрета звезда.

Планетарни системи око других звезда[уреди | уреди извор]

Крајем деведесетих година двадесетог века човек је успео да пронађе доказе о постојању планета изван Сунчевог система. Откриће других планетарних система постало је могуће након изградње моћних оптичких телескопа на Земљи и развоја посебних електронских уређаја, (дигиталних камера) са CCD чиповима, рачунарских техника обраде података, и развоја доступних и јефтиних рачунарских мрежа.

Прва вансоларна планета, као и први вишеструки планетарни систем, откривен је око пулсара PSR B1257+12. Досад откривене вансоларне планете углавном су планете Јупитеровог типа, тј. то су планете веома великих димензија или како се још називају гасовити џинови. Ипак развој технике је омогућио да сазнамо и за вансоларне планете величине Земље.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Медији везани за чланак Планетарни систем на Викимедијиној остави