Платика

С Википедије, слободне енциклопедије

Платика
Rainbow wag platy.jpg
Женка платике

Сигуран (NatureServe)
Научна класификација edit
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Actinopterygii
Ред: Cyprinodontiformes
Породица: Poeciliidae
Род: Xiphophorus
Врста:
X. maculatus
Биномно име
Xiphophorus maculatus
(Günther, 1866)

Платика је врста речне рибе која настањује области Северне и Централне Америке. Платика воли споре и топле воде. Исхрана платике укључује биљке, мале ракове, инсекте и чланковите црве. Може да порасте максимално до 6цм.[1]

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Дивља платика је жутосмеђе боје, а узгајивачи су развили доста различитих боја ове рибице (црно-бела, црвено-жута). Мала је разлика између полова. Код мужјака репно пераје је више зашиљено, а анално пераје код мужјака је еволуирало у гоноподиум који се користи у размножавању, док је код женки анално пераје лепезастог облика. Платика у себи задржава јаје и рађа живе рибице.[2]

У акваријуму[уреди | уреди извор]

Платика се лако чува у води и добро се слажу у заједницама. Они преферирају воду са 7.0-8.0 pH , тврдоће 9.0-19.0°dH, и температуре од 18-25°C.

У заточеништву, они достигну зрелост за три до четири месеца, и њихово узгајање је лако, женке рађају око 20-40 младих у исто време. Млади често поједу одрасле или друге становнике једног заједничког акваријума. Платике се могу видети на око 7мм и често ће користити поклопац да се сакрију од предатора и да траже храну. Ово захтева одличан квалитет воде и мора се водити рачуна да се избегне зачепљење сифона за чишћење.

Риба која се обично продаје у продавницама кућних љубимаца није чист сој ове врсте, већ је хибрид између више врста. Боја и облик пераја варирају и могу се пронаћи у неколико различитих варијанти..

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Риба платика”. Архивирано из оригинала на датум 05. 02. 2017. Приступљено 09. 06. 2017. 
  2. ^ Платика - размножавање и карактеристике