Плафон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Плафон је интеријер који се налази изнад главе који уједно ограничава горњу границу просторије. Ово се генерално не сматра конструктивним елементом, ал је као готов плафон могућа подлога спрата изнад или самог тавана. Плафони су класификовани према њиховом изгледу или начину изградње.

Уопштено о плафону[уреди]

Плафон у катедрали веома висок плафон који покрива простор налик онима у црквама. Спуштен плафон је онај који има финалну површину изграђену на неколико центиметара или до неколико метара испод конструкције изнад њега. Ово се обично ради из естетских разлога, као што су постизање жељене висине таванице или из разлога да би имало простора за вентилациони систем или цевовода. На основу тога, изнад се подиже спрат за који су ти цевоводи намењени а при томе спрат испод не види те цеви. Конкавни или барелни свод је закривљен или заобљен плафон, обично са визуелним или акустичним својствима док је касетирани плафон подељен на мрежу квадратних или осмоуганих спуштених панела, који се називају "lacunar" плафони. Уваљени плафон се формира од закривљених гипсаних прелаза иземђу зида и плафона и то је име за изливање кривина или ливење конкавне криве.[1]
Плафони су често украшавани фрескама, мозаицима од ситних плочица и другим површинским третманима. Иако се много тешко изводи украсни плафон има предност ту што је далеко од прстију и прашине па је тиме заштићенији од остатка просторије. Међутим у прошлости ови плафони су више оштећивани због штетности дима од свећа и камина. Многа историјска места имају прослављене плафоне само на основу осликаних фресака на њима. Можда је једна од најпознатијих таваница у Сикстинској капели коју је урадио својевремено Микеланђело.

Класификација међуспратне конструкције - Плафона[уреди]

Подела међуспратне конструкције се може извршити на следеће начине:

 • На основу положаја у згради
 1. Изнад отвореног простора
 2. Обичне међуспратне
 3. Поткровне (према тавану)
 4. Кровне
 5. Изнад подрума[2]
 • На основу облика
 1. Хоризонталне
 2. Косе
 3. Сводног облика[3]
 • По начину преноса оптерећења
 1. Плочасте међуспратне конструкције
 2. Ребрасте међуспратне конструкције[4]
 • По начину извођења
 1. Међуспратне конструкције које се раде на лицу места
 2. Полумонтажне
 3. Монтажне[5]
 • Подела по материјалу
 1. Од опеке
 2. Од бетона
 3. Од метала
 4. Од стакла
 5. Од дрвета
 6. Од камена[6]

Плафони отпорни на ватру[уреди]

Најчешћи плафони који доприносе рејтингу ватросталних плафона у комерцијалној стамбеној изградњи је спуштени плафон. У том случају са спуштеним плафоном, постиже се виши рејтинг целог система, као и структуре изнад где је плафон спуштен, који може бити спрат од бетона или дрвета, као и механизам вешања где се плафон понаша као мембрана. У међу простору, између спуштеног плафона и спрата, као што је Т-бар плафон или слој сушеног зида, често постоји неки простор за машинске и електро инсталације и цеви. Независни плафон, може бити контруисан тако да има засебан ватростални рејтинг. Такви системи морају бити тестирани, без утицаја спуштања од горњег спрата како би се доказало да је систем одржив, односно да је плафон способан да се сам држи без утицаја остатка структуре. Овакав вид плафона се обично инсталира да заштити ствари изнад ватре, ако до ње дође.

References[уреди]

 1. ^ „Дефиниција шта је плафон” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) на датум 05. 11. 2013. Приступљено 05. 11. 2013. 
 2. ^ Међуспратне контрукције и таванице, слајд 3
 3. ^ Међуспратне контрукције и таванице, слајд 4
 4. ^ Међуспратне контрукције и таванице, слајд 5
 5. ^ Међуспратне контрукције и таванице, слајд 6
 6. ^ Међуспратне контрукције и таванице, слајд 7

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]