Плашите ли се мрака?

С Википедије, слободне енциклопедије
Плашите ли се мрака?
Ориг. називAre You Afraid of the Dark?
ЖанрХорор
Фантазија
Драма
Неизвесност
СценариоДи-џеј МакХал
Нед Кандел
РежијаДејвид Вининг
КомпозиторЏефри Зан
Џеф Фишер
Земља САД
 Канада
Језикенглески
Број сезона8
Број епизода94
Време трајања22-25 минута
ПродукцијаНикелодион продакшнс
Cinar (Оригинал/прво оживљавање)
WildBrain (Други препород)
ACE Entertainment (Други препород)
Емитовање
ЕмитерКанада:
YTV
Фемили канал
Сједињене Америчке Државе:
Никелодион
Премијерно
приказивање

Оригинална Серија:
31. октобар 1990. (1990-10-31) – 20. април 1996. (1996-04-20)
Прва ревијална серија:
6. фебруар 1999. (1999-02-06) – 11. јун 2000. (2000-06-11)
Друга ревијална серија:
11. октобар 2019. (2019-10-11) – Данас
Емитовање у Србији
ЕмитерХепи ТВ
Никелодион
Прво
приказано на

Хепи ТВ
Профил на IMDb-ју

Плашите ли се мрака? је канадска хорор антологијска телевизијска серија која је била на YTV и Никелодиону. Емитирала се од 1990. до 1996., а други пут од 1999. до 2000. Оригиналну серију креирао је Ди-џеј МакХал и Нед Кандел, а Никелодион их је преузео 1991. МакХал, Кандел и Никелодион удружили су се са канадском компанијом Cinar, а као део договора емисија је снимана у Рицхмонду у Британској Колумбији и ширем Монтреалу. из Квебека.

Серија је премијерно изведена са епизодом „Прича о уврнутој канџи“ као пилот на Ноћ вештица 1990. на канадској телевизијској мрежи YTV и емитована до 11. јуна 2000. Пилот је емитован на Никелодиону 25. октобра 1991, у част Ноћи вештица посебна. Следеће године серија је премијерно приказана у програму Никелодион'с СНИК 15. августа 1992. године и емитована је до 20. априла 1996. Емисија је имала и критички и комерцијални успех, доносећи бројне награде како је серија напредовала.

Серију оживљавања са новим редитељима, писцима и глумачком поставом продуцирао је Никелодион од 1999. до 2000. године, а такође је емитован на СНИК-у. Једини члан првобитне поставе који се вратио у шесту и седму сезону био је Туцкер (Данијел Десанто), мада се Гари (Рос Хал) вратио у завршну емисију, која се нарочито одвојила од утврђеног формата емисије тако што је померила линију између приче и " стварност ".

У октобру 1997. године, у Великој Британији је пуштена у продају публикација, заснована на овој ТВ серији за хлађење кичме, коју је објавило Девере Публисхинг Лтд. Иако је требало да буде месечна публикација, произведено је само издање „Лаунцх“. Садрже га Стрипови из цртаних филмова, истините приче о духовима, приче из две епизоде ​​серије, такмичење, фото плакат Тхе Миднигхт Социети плус бесплатни сјај у мраку.

13. новембра 2017. године објављено је да ће играчи Paramount players направити адаптацију играног филма уживо. Међутим, филм је уклоњен из Paramount-овог распореда. 14. фебруара 2019. објављено је да ће сама серија бити оживљена за минисерију, која је премијерно приказана 11. октобра 2019.

19. фебруара 2020. ревивал је обновљен за другу сезону, са другачијом поставом.

Позадина[уреди | уреди извор]

Обе серије филма „Плашите ли се мрака“? вртио се око групе тинејџера који су себе називали „Поноћним друштвом“. У свакој епизоди, на тајној локацији у шуми ноћу, један члан би групи испричао застрашујућу причу. Стварна прича, уместо казивања, приказана је телевизијском гледаоцу. Прича је приказана између доласка групе на локацију и њиховог одласка. Сваки приповедач започео би своју причу рекавши „Поднет на одобрење Поноћног друштва, ја зовем ову причу, (назив приче)“, у том тренутку би бацио шаку „поноћне прашине“ из кожне торбице у логорска ватра да појача пламен и створи језив бели дим.

Макхал је редак „поднет на одобрење“ написао као климање главом Зона сумрака, у којем би творац Род Серлинг, након увођења епизоде, рекао „поднет на одобрење“. Приповедач би наставио објављивањем свог наслова (Прича о ...). Теме прича се обично врте око различитих паранормалних појава, као што су демони, духови, магија, уклете куће, магичне псовке, ванземаљци , вештице, вампири, вукодлаци и слично долазе у контакт са просечном омладином. Обично су епизоде ​​снимане или у шуми, у напуштеним кућама или на јавним местима попут школа или библиотека. Извори ових прича варирају на различите начине; многе су биле адаптације бајки и кратких прича или градских легенди из јавног власништва. На пример, епизода „Прича о уврнутој канџи“ адаптација је кратке приче ВВ Јакобса, Мајмунска шапа.

Понекад су приче инспирисане одређеним догађајем у животу приповедача. На пример, у епизоди „Прича о гримизном кловна“, Туцкер је уценио свог брата Гарија песмом коју је пронашао, а коју је Гари написао за Самантху. Гери је затим испричао причу у којој је несташни млађи брат сурово кажњен због својих злих дела. На крају епизоде, Туцкер је песму вратио свом брату. Већина хорор прича на тему „Плашите ли се Мрака? имали срећне завршетке (или барем завршетке у којима су њихови ликови били на пристојним местима), али неки од њих (додуше врло мали број) имали су или лоше завршетке или заврнуте завршетке попут „Прича о усамљеном духу“, „ Прича о мрачној музици, "Прича о камелеонима", "Прича о граду вампира" и „

Прича о чаробњаку за флипер“. На крају већине епизода, један лик (обично Гари у првој и Туцкер у другој емисији) бацио би црвену канту воде на ватру, изјавивши: „Проглашавам овај састанак Тхе Миднигхт Социети затвореним“ , а група би напустила камп, завршавајући тако приповедање. Понекад би прича била повезана са догађајем (нпр. У „Причи о смеху у мраку“, Кристен, која се плашила кловнова, побегла је када је Ериц навукао маску кловна. Тада су сви јурили за њом). То би проузроковало да Гари или Туцкер ужурбано баце воду на ватру, а Тхе Миднигхт Социети би побегла куда год да оду после састанака. један лик (обично Гари у првој вожњи и Туцкер у другој емисији) бацио би црвену канту воде на ватру, изјавивши: „Проглашавам овај састанак Поноћног друштва затвореним“, а група би напустила камп, завршавајући тако приповедање. Понекад би прича била повезана са догађајем (нпр. У „Причи о смеху у мраку“, Кристен, која се плашила кловна, побегла је када је Ериц навукао маску кловна. Тада су сви јурили за њом). То би проузроковало да Гари или Туцкер ужурбано баце воду на ватру, а Тхе Миднигхт Социети би побегла куда год да оду после састанака. један лик (обично Гари у првој вожњи и Туцкер у другој емисији) бацио би црвену канту воде на ватру, изјавивши: „Проглашавам овај састанак Тхе Миднигхт Социети затвореним“, а група би напустила камп, завршавајући тако приповедање. Понекад би прича била повезана са догађајем (нпр. У „Причи о смеху у мраку“, Кристен, која се плашила кловнова, побегла је кад је Ериц навукао маску кловна. Тада су сви јурили за њом). То би проузроковало да Гари или Туцкер на брзину баце воду на ватру, а Тхе Миднигхт Социети би побегла куда год да оду после састанака. завршавајући тако приповедање. Понекад би прича била повезана са догађајем (нпр. У „Причи о смеху у мраку“, Кристен, која се плашила кловна, побегла је када је Ериц навукао маску кловна. Тада су сви јурили за њом). То би проузроковало да Гари или Туцкер ужурбано баце воду на ватру, а Тхе Миднигхт Социети би побегла куда год да оду после састанака. завршавајући тако приповедање. Понекад би прича била повезана са догађајем (нпр. У „Причи о смеху у мраку“, Кристен, која се плашила кловна, побегла је када је Ериц навукао маску кловна. Тада су сви јурили за њом). То би проузроковало да Гари или Туцкер ужурбано баце воду на ватру, а Тхе Миднигхт Социети би побегла куда год да оду после састанака.