Плитвичка језера

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 44,88° СГ Ш, 15,616° ИГД

Национални парк Плитвичка језера*
Светска баштина Унеска

Плитвичка језера
Држава Застава Хрватске Хрватска
Врста природна
Критеријум vii, viii, ix
Референца 98
Регија Европа
Историја уписа у светску баштину
Упис 1979.  (3. седница)
Додатни упис 2000.
Угроженост 1992-1997.
* Име као на званичној листи светске баштине.
Регију је класификовао УНЕСКО.

Плитвичка језера су национални парк у Хрватској, у области Лика, између планинских масива Мале Капеле и Личке Пљешивице. У административном погледу, мањи део парка је део општина Слуња, Оточца и Огулина, али већи део је под администрацијом Коренице. Регион је проглашен националним парком 1949. године. Река Корана је формирала 20 језера између којих има много предивних водопада и слапова.

Географија[уреди]

Језера су подељена у две веће групе: Горња и Доња језера.

Већа Горња језера су:

  • Прошћанско
  • Цигиновац
  • Округљак велико
  • Галовац
  • Градинско

Већа Доња језера су:

  • Козјак
  • Милановац
Плитвичка језера

Плитвичка језера су јединствени феномен хидрографије. Вода у језерима углавном долази из Црне ријеке, Бијеле ријеке и потока Љесковац који се уливају у Прошћанско језеро. Прошћанско језеро је на надморској висини од 636 метара.

Карактеристичне боје језера, од смарагдне зелене до тиркизне, чине лепоту и атрактивност језера потпуним.

Плитвице су на листи УНЕСКО светског наслеђа још од давне 1979. године.

У пролеће 1991. године, током распадања СФРЈ, у парку се одиграо „Плитвички Крвави Ускрс“ - први оружани конфликт у којем је било погинулих. У близини парка се налази подручје површине 26 km², за које се сумња да у њему има мина.[1]

Легенда[уреди]

Цео овај крај се на неким картама још увек назива Вражји врт, због свог положаја и историје. Према легенди Плитвичка су језера настала након велике суше. Људи, животиње и биље, чезнули су за капљицом воде.

Народ се молио и молио. Тада се у долини појави Црна Краљица са својом величанственом пратњом; она се смиловала народу и уз јак ветар и грмљавину на земљу је коначно пала киша. Киша је падала тако дуго док ниво воде није нарастао довољно да оформи језера.

Историја[уреди]

Усташки злочини у Другом светском рату[уреди]

Крајем маја 1941. године хрватске усташке власти су покренуле све Србе из села око Плитвичких језера и протерале их у Двор у Босну, "са мотивацијом да на Плитвичким језерима и околици, као хрватском купалишном месту, не сме бити ниједног Србина". Њихове куће домаћи Хрвати су прво опљачкали па онда већину попалили. Сви ови Срби исељени су по наредби великог жупана у Бихаћу Љубомира Кватерника. Међутим после три месеца, када је италијанска војска запосела Лику, ови су се Срби вратили на згаришта својих домова. Прота Богуновић Никола парох у Притоци, као очевидац каже да су месеца јуна 1941. протеране све српске породице из цијеле општине Плитвичких Језера. Све што су имали од покретне имовине остало је у кућама. "Једне кишне ноћи сав тај народ, праћен наоружаним усташама, превезен је на реквирираним колима околних села непосредно испред мог парохијског стана у Притоци. Поворка кола трајала је три часа. сав овај народ избачен је и остављен по селима од Босанског Петровца до Дрвара".

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ((hr))Минска ситуација у Личко-Сењској жупанији

Спољашње везе[уреди]


Национални паркови Хрватске Застава Хрватске
Бриони | Корнати | Крка | Мљет | Пакленица | Плитвице | Рисњак | Северни Велебит
Национални парк Бриони Национални парк Корнати Национални парк Крка Национални парк Мљет Национални парк Пакленица Национални парк Плитвице Национални парк Рисњак Национални парк Северни Велебит