Пловућац

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Примерак јако порозног пловућца са Теиде вулкана на Тенерифи на Канарским острвима. Густина примерка је само 0,25 кг по кубном дециметру. Скала је у центиметрима

Пловућац (енгл. Pumice, франц. Ponce, нем. Bimsstein, рус. Пемза) је лака, бела или сива, изванредно шупљикава и спужваста стена, киселе или средњокиселе реакције[1]. Ова високо мехураста пирокластично екструзивна магматска стена садржи риолит, трахит и фонолит.

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Пловћац је обично светлих боја, углавном бео. Као екструзивна стена настао је при ерупцији вулкана. Просечна порозност је око 90%. Пирокластични материјал је избачен у ваздух као пена, која садржи мехуриће гаса. Лава се брзо стврдњава, а мехурићи остају заробљени унутар стене. Пловућац је због тога изузетно лаган, па плута на води, а користи се за производњу лаганих бетона.

Пловућац је лаган па често плута на води[уреди | уреди извор]

Базалтна верзија пловућца позната је као скорија и много се разликује због минералогије. Када је присутна већа количина гаса тада настаје једна ситнозрнаста верзија пловућца позната као пемзит. Пловућац се сматра стаклом, јер нема кристалне структуре - аморфан је. Варира и у густини, зависно од односа мехурића и чврстога материјала. Многи примерци пловућца плутају на води. Након експлозије вулкана Кракатау на Пацифику су и до две године након ерупције пливали сплавови пловућца дугачки и до 25 m. На некима су расле палме и остала вегетација. За време подземних вулканских ерупција близу Тонге 1979, 1984. и 2006. створени су велики сплавови пловућца дугачки и 30 km, који су пловили хиљадама километара до Фиџија.

Пловућац има веома малу густину

Постоје два главна облика мехурића. Неки садрже тубасте и готово паралелне мехуриће, па такав пловућац изгледа свиласто. Други облик мехурића је сферичног облика и такав пловућац настаје при већим притисцима током ерупције.

Примена[уреди | уреди извор]

Пловућац се много користи за прављење изузетно лаганог бетона. Користи се као адитив цементу и такав пловућац се назива поцолан и меша се са кречом да би се створио лагани бетон. Такав бетон се користи у доба старих Римљана.

Пловућац се користи и у козметици, да би се одстранио вишак коже са стопала. Фино самлевен пловућац додаје се и у неке зубне пасте и у неке креме за руке, због великог абразивног својства. Такозвани лава сапун садржи у себи абразивни пловућац, а користе га ауто-механичари и други, који јако запрљају руке .

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Геолошка терминологија и номенклатура IV петрологија, Beograd, 1975

Литература[уреди | уреди извор]

  • Ђорђевић В., Ђорђевић П., Миловановић Д. 1991. Основи петрологије. Београд: Наука

Спољашње везе[уреди | уреди извор]